Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Завърши XXVI Национален фестивал на любителските театри „Каварна 2024”

След  като изминаха 6 фестивални дни на любителските театрални трупи и постановки, сцената в Каварна бе закрита до следващото издание. Националният фестивал на любителските театри „Каварна 2024” се проведе със съдействието на Министерството на културата, община Каварна и НЧ „Съгласие – 1890“ под патронажа на кмета Елена Балтаджиева.

Кмета поздрави всички присъстващи театрали, жури, представители на общинска администрация, местни жители и гости.

„Фестивалът в Каварна е единственият в страната, който няма жанрово ограничение, нито възрастова граница и с това печели през годините все повече и повече участници. Печели още и с разговорите след всеки спектакъл на театралните трупи  с професионалното жури. Печели с това, че в динамиката на ежедневието се вписва по неповторим начин със сърцатата игра на сцената, достойният труд на режисьори, сценографи, музикални оформители, сценични работници“, каза Елена Балтаджиева.

На официалната церемония в последния ден, на заслужилите най – високите оценки театрални формации, бяха връчени отличията, разпределени по категории.
Митко Недев заместник-кмет на община Каварна връчи статуетките.

Голямата награда за най- добър спектакъл в XXVI-я фестивал на любителските театри „Каварна 2024“ на името на Професор Гочо Гочев бе присъдена на Спектакъла –„Далавера за леваци“ от Театрална трупа „Мелпоарт“, гр. Нови Пазар.

Грамота на името на Христо Харизанов – изтъкнат деятел на читалищното дело, доайен на читалищен театър „Проф. Гочо Гочев“ се връчи на Читалищен театър „Професор Гочо Гочев“ гр.Каварна.

- Първа, втора и трета награда за спектакъл беше връчена на „Домът на Бернарда Алба“ на Театрална школа „Талантино“ гр. Бургас, „Трамвай желание“ гр. София, „Глас народен“ гр. Козлодуй.

- За младежки спектакъл първа, втора и трета награда отиде при „Отнася се до всички“ гр. София, „Самоубиецът“ гр. Бургас, „Мисия любов“ гр. Варна.

- Поощрителна награда за най-добър младежки спектакъл се присъди на ДЮТ „Златното ключе“ гр. Варна.

Индивидуални награди бяха връчени за:
- Режисура отиде при Красимир Ранков за спектакъла „Боряна“.

- За сценография Лана Анцаридзе за спектакъла „Осем заподозрени”.

- Първа награда за колективна мъжка роля бе присъдена на Аян Мехмедов за ролята на „Ерик Суон“ и Никола Николов за ролята на „Норман Басед“ от спектакъла „Далавера за леваци“.

- За женска роля първото място получи Боряна Стамболиева за ролята на „Бернарда Алба” от Театрална школа „Талантино“ гр. Бургас“.

- Първа награда за младежка мъжка роля грабна Петър Аврамов за ролята на „Симеон“ от постановката „Отнася се до всички“.

- Младежка женска роля отиде при Никол Топалова за ролите и на „Адела” в постановката „Домът на Бернарда Алба“ и „Мария Лукянова, съпруга” от постановката „Самоубиецът“.

- Наградата на публиката получи спектакъла „Легло за трима“ с. Българево.

Д-р. Николай Дойнов заслужил читалищен деятел и председател на Съюза на народните читалища, връчи грамота и медал за високи творчески постижения на:

Клуб „Млад артист“ гр. Шабла, Самодеен театрален колектив гр. Суворово, Читалищен театър „Елена Снежина“ гр. Карлово и Читалищен театър „Професор Гочо Гочев“ гр. Каварна.

Статуетка и грамота за най-млада актриса и най-млад актьор взеха Кристина Атанасова за ролята и на „Фелиция“ и Йордан Великов за ролята му на „Едноокия“ в спектакъла „Съкровището на Силвестър“ гр. Каварна.

 

c