Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Засеченият с 5.02 промила край Добрич заблудил дрегера, кръвната проба показала само дрога

Водачът, чиято алкохолна проба показа рекордните 5.02 промила алкохол, се оказа, че е заблудил дрегера. Кръвната му проба се оказала отрицателна за алкохол, но потвърждава наличието на наркотици – метамфетамин и амфетамин. Открито е и наличие на канабис. Това съобщи за Про Нюз Добрич говорителят на Районната прокуратура д-р Даниел Илиев.

Припомняме, че в добричкото село Стефаново беше задържан 35-годишен шофьор с рекордните 5,02 промила алкохол. Освен това тестът за наркотици също бил положителен – отчел е наличие на амфетамин и метамфетамин. 35-годишният мъж е спрян за рутинна проверка на 17 януари. Имал е неадекватно поведение – говорил е несвързано, зениците му са били уголемени, а очите – зачервени, каза тогава Даниел Илиев. Мъжът е осъждан през 2019 г. за шофиране след употреба на наркотици, а през 2023 г. – за притежание на наркотици.

Мъжът има три деца, работи в строителството. Семейството му живее в село Стефаново.  

След задържането му от КАТ-Пътна полиция коментираха за Про Нюз Добрич, че преди пробата с техническо средство мъжът се е опитал да впръска в устата си препарати, с които да неутрализира показанията. Според медици съдържание на алкохол в кръвта над 4 промила е несъвместимо с живота. 

Заловеният с 5.02 промила алкохол С.С. остава в ареста, реши съдът в Добрич

В хода на досъдебното производство е извършен оглед на автомобила, при който е намерено шишенце с течност, която съдържа етилов алкохол. Мъжът отказва да даде обяснение. Предполага се, че е напръскал в устата си от тази течност. Направената експертиза показала, че в нея има съдържание на етилов алкохол от 29%. „Ако се пръска в устната кухина, техническото средство може да отчете такива промили т.е. грешката не е в техническото средство, напротив“, посочи д-р Илиев.

Разследващите предполагат, че течността във флакончето е била използвана, защото открили много малко количество на дъното, което едва стигнало за експертизата. Когато предявили флакончето на шофьора, за да каже дали се е пръскал преди проверката с дрегера, той отказал да дава обяснение.

По информация на разследващите въпросната течност, която е в прозрачно шишенце, се продава свободно в търговската мрежа. „За първи път имам случай с такова вещество. Досега дори не ми беше известно, че е възможно подобно нещо“, каза говорителят на Районната прокуратура. Установено е, че в течността има и други съставки, освен етиловия алкохол, също и билки. Прозрачен флакон, като за наливна парфюмерия.

Шофьорът е пожелал да сключи споразумение с прокуратурата.  Предявено му е ново обвинение – само за наркотиците, в условията на повторност. Кръвната проба потвърждава тези два наркотика, които отчита и техническото средство.  

c