Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Заловеният с 5.02 промила алкохол С.С. остава в ареста, реши съдът в Добрич

Окръжният съд в Добрич потвърди мярката за неотклонение на обвиняем за шофиране след употреба на алкохол и наркотици

След обвинение за шофиране в нетрезво състояние под влияние на алкохол и наркотици 35-годишният С.С. остава в ареста с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, потвърди Окръжният съд в Добрич.

Първоначално мярката бе постановена от Добричкия районен съд, като лицето бе привлечен за обвиняем по бързо производство за това, че вечерта на 17 януари 2024г., в с.Стефаново, е управлявал лек автомобил с алкохол в кръвта над 5 промила. Също така обвинението твърди, че С.С. на същата дата и място е управлявал лек автомобил след употреба на наркотични вещества - амфетамин и метамфетамин.

Това не е първо провинение на лицето, деянието е извършено в условията на повторяемост.

Неоснователно е да се налага най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража. Няма категорично доказателство, че ответникът е бил пиян или дрогиран, защото е дал биологичен материал за изследване.

Защитата на обвиняемия посочи, че е неоснователно да се налага най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража, понеже няма категорично доказателство, че С.С. е бил пиян или дрогиран, той е дал биологичен материал за изследване.

Заради 5,02 промила алкохол и амфетамини шофьор влезе в ареста в Добрич 

Съдът не намери за основателна жалбата срещу наложената мярка и потвърди въз основа на събраните по досъдебното производство доказателства, че може да се направи обосновано предположение за извършено престъпление с достатъчна степен на вероятност, подкрепена от показанията на свидетелите – относно извършена проверка, вида и поведението на обвиняемия при извършването й, както и от писмените доказателства.

Съдът също посочи, че Алкотест Дрегер в конкретния случай, видно от приложеното по досъдебното производство писмено доказателство, е преминал съответната проверка.

Доказателствата по бързото производство указват за налична реална опасност от укриване или извършване на друго престъпление при по-лека мярка за неотклонение. В тази насока въззивната инстанция посочва характеристиката на обвиняемия и факта, че през 2023г. той е бил освободен от наказателна отговорност, като му е било наложено административно наказание за държане на високорискови наркотични вещества в маловажен случай. В определението си съдът отбелязва и обстоятелството, че престъпленията, за които обвиняемият е привлечен, се характеризират с висока степен на обществена опасност.

c