Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

Зам.- главният прокурор Гешев: В Добрич се водят противоборства между групировки

Ситуацията в Добрич е такава, че се водят противоборства между някакви бизнес и криминални групировки, които се стараят да покажат коя е по-велика. Това каза пред журналисти в Добрич заместник главният прокурор на България Иван Гешев. Той потвърди, че от сутринта в Добрич, София и Варна се водят действия по разследването по досъдебно производство под ръководството на Специализирана прокуратура съвместно с нейни следователи, ДАНС и Областната дирекция на МВР. 

Както Про Нюз Добрич писа, действията са срещу престъпна група, ръководена от Антон Проданов – един от свидетелите по „Суджукгейт”, и още три лица, извършваща данъчни престъпления, свързани с избягване установяването и плащането на ДДС. В отговор на журналистически въпрос зам.-главният прокурор потвърди, че става дума за кухи фирми. Той съобщи, че се очаква днес четиримата
да бъдат привлечени в качеството си на обвиняеми, единият - като ръководител на групата, а вероятно всички за вторични данъчни престъпления с първоначална щета 300 000 лева. Колегите предполагат, че след изготвяне на съответните експертизи щетата ще нарасне доста съществено, посочи Иван Гешев.

Лицето, което ръководи групата, е емблематично за Добрич. Осъждано е за  данъчни престъпления и явно продължава да върши същото, каза зам.-главният прокурор. Той отказа за коментира по същество механизма на извършване на данъчните престъпления, като посочи, че е много рано и не и в интерес на разследването.  

По повод провежданите от сутринта над 12 обиска в офиси и частни домове в трите града Иван Гешев изрази увереност, че ще бъде намерено това, което се търси. „Извън тези четири лица към момента нямаме намерение да повдигаме нови обвинения докато не се съберат допълнителни  доказателства. В случай на събиране на такива евентуално кръгът на участниците в групата може да се
разшири”, каза още той.

Ситуацията в Добрич трябва да се подобри, категоричен бе Иван Гешев. Днес той е провел разговори с ръководството на прокуратурата, директора на ОД на МВР и ДАНС. По думите му за
противоборствата между групировките в Добрич прокуратурата също носи вина, защото „държавата и прокуратурата, като част от нея, не са достатъчно ефективни и наблюдават в някаква степен безучастно”. В Добрич се случвали неща, с които се решавали междуличностни проблеми и всички те до момента били недостатъчно разследвани и проверявани, нямало нужния ефект.  „Съзнавам, че това се дължи в не малка степен на организацията в прокуратурата. Надявам се това състояние да се подобри. Има индикации, че това ще стане”, каза Иван Гешев, визирайки „един куп местни проблеми и престъпления на битово ниво, които извършват две, три групировки”.

Той допълни, че ръководството на прокуратурата в лицето на главния прокурор е запознато с проблема и се вземат мерки, за да бъде решен.

c