Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Явор Радев от Добрич: Вдъхновяващи моменти в музиката не спира да има

На имения си ден един от най-младите музиканти в ПФА “Добруджа” за вдъхновението, пътя от фолклора до рока и за голямата мечта

На днешния ден именниците са най-много. Един от тях е Явор Радев. Едно от младите лица на ПФА “Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Явор професионален музикант. Започва да изучава музика в ранна детска възраст, като ученик в СУ “Св. Климент Охридски” в Добрич. Той избира да продължи професионалната си кариера в родния си град Добрич, където е неговото семейство и голяма част от приятелите му.

Каква е професията на тъпанджията в народния оркестър и какви са най-големите предизвикателства, с които се срещате като музикант?

Като тъпанджия трябва да се грижа за стабилния ритъм на оркестъра. Един вид аз съм "сърцето". В началото ми беше доста трудно, докато свикна с произведенията, също така и с характерите на колегите. Но с техният опит и професионализъм нещата се случиха доста бързо. Друг труден момент за мен беше, когато участвахме в Пазарджик на прегледите на ансамблите от цяла България. Това беше първият сериозен концерт, трябваше да науча доста голяма част от програмата, която ми беше изключително прясна за момента, както се казва, това ми беше бойното кръщение.

Кои са най-вдъхновяващите моменти в работата Ви в народния оркестър?

Вдъхновяващи моменти не спира да има, срещаш се с нови хора, музиканти, танцьори, оркестри. Преди няколко години участвахме в НДК в “Нощ на ансамблите”, в залата зрителите бяха над 1000 със сигурност. И в края на концерта всички ансамбли трябваше да излезем и да изсвирим дадено произведение, сцената се пукаше по шевовете, чувството беше жестоко. 

Как ще отпразнувате деня, който е и Ваш имен ден? Има ли традиции, които спазвате у дома по повода?

Винаги съм бил със семейството си на такива поводи, не бих казал, че спазваме традиции, но сармите в гювеча чакат. 

Какви са Вашите любими музикални жанрове и изпълнители и как влияят върху Вашето творчество?

Освен на тъпан свиря и на барабани. Народната музика е ясна разбира се, но си падам и по рок, фънк, хеви метъл, латино музика, джаз и други жанрове. Трябва да слушам всякаква музика, за да мога да се развивам, да съм универсален музикант и да мога да реагирам на момента, когато се налага. Едни от любимите ми изпълнители са Steve Gadd, Thomas Lang, Buddy Rich, Ian Paice и много други. Влияят позитивно за даденият жанр, разбира се, че може и да се вкарват такива мотиви и в народната музика, но вече нивото на трудност става съвсем друго. 

Какви са Вашите бъдещи планове и цели в професията като тъпанджия и музикант въобще?

Плановете ми като тъпанджия са, да съм част от ансамбъла и да продължаваме да съхраняваме и популяризираме българския фолклор. Отделно съм щастлив, че съм част Оркестър “Приятели Фолк” с ръководител Георги Радев. Там също се старая да давам всичко от себе си, за да радваме народа, било по сватби или други мероприятия. Като цяло искам да се развивам в сферата на музиката.

Как смятате, че народната музика и фолклорът могат да продължат да бъдат привлекателни и актуални за младите хора днес?

Проблемът на нашето поколение е , че много малка част слушат народна музика. Все по-рядко виждам млади хора на които да им трепва, когато чуят народна песен. Бил съм свидетел как на празненство започват хорото отляво надясно. За да са актуални, трябват повече образователни концерти в училищата, сватби и други дейности свързани с народната музика. Другото го оставете на нас, музикантите. 

Какво бите искали да промените или подобрите в образованието и развитието на музикалните таланти в България?

Всеки един от тези таланти е бил подготвен от изключителни професионалисти или продължава да работи с тях. В България имаме музиканти на световно ниво! Слушайте и се потапяйте в музика изпълнена от български банди.

Каква е Вашата най-голяма мечта в музикалната кариера?

В интерес на истината, и скромният ми опит като музикант и фен на по-хард  музиката, никога не съм бил на хеви-метъл концерт. Бих се радвал да отида на някое участие например на Pantera или Anthrax.

Екипът на Про Нюз Добрич пожелава весел празник на всички именници днес, да бъдат щастливи и да радват семействата си.

Снимки: Личен архив/Про Нюз Добрич/Павел Русев

c