Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Втори ден на песни и танци на Международния форум „Българско наследство“ в Балчик (ГАЛЕРИЯ)

8 часа продължи фолклорният конкурс на Международния форум „Българско наследство“ в Балчик, а над 100 индивидуални и колективни изпълнители от българската общност зад граница се включиха в певческите и танцови изяви.

Участие взеха състави и изпълнители от България, Молдова, Украйна и Румъния, целта е да се покаже съхранената културна традиция, фолклорни мотиви и други, свързани със запазването на българщината - танци, песни, носии и обичаи и всичко, което показва, че е съхранена българската традиция, език, народно-творческите елементи. Най-много са участниците от Молдова.

Във фоайето на залата в Народно читалище „Паисий Хилендарски“ Балчик бе разположена и благотворителна изложба-базар на Съюза на инвалидите от град Велико Търново.

Утре ще се проведат две конференции. В 11.00 ч. в ТИЦ "Мелницата започва форум, посветен на Васил Левски. Водещ ще бъде проф. Пламен Митев от СУ " Кл. Охридски". От 17.00 ч. ще се състои конференция за етнологията на българите с водещ доц. д-р Елена Рацеева от Кишиневския университет.

c