Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Военно окръжие Добрич информира за ученически конкурс, посветен на 110 г. от Балканските войни

Военно окръжие ІІ степен Добрич информира, че Централно военно окръжие, съвместно с Министерство на отбраната и Министерство на образованието и науката, регионалните управления на образованието и науката и съюза на ветераните от войните на България, организира Национален ученически конкурс на тема „Наследник съм на….“ Посветен е на 110 години от Балканските войни (1912 -1913 г.)

В конкурса могат да участват ученици от V до XІ клас, разделени в две възрастови групи: V - VІІ клас и VІІІ - XІ клас.

Учениците ще имат възможност да разработват проекти във формат - историческо есе или разказ с изследователски характер, свързани с участието на техни предци в Балканските войни (1912 -1913 г.)

Изисквания за оформяне и представяне на проектите:

- проектът трябва да съдържа задължително заглавие, трите имена на автора, населено място, училище, клас, телефон за връзка, електронна поща и адрес;

- проектът може да бъде разработен с подкрепата на родственик, учител, музеен служител, представител на Военно окръжие ІІ степен-Добрич, което да бъде посочено при представянето на проектите;

- проектът може да съдържа приложения - копия от снимки, картички, писма и др. от личен архив, копия от статии и снимки публикувани в печатни издания, свързани с участието на родственик в Балканските войни.

- Разказът или есето да бъдат до 2 стандартни машинописни страници и до 4000 знака, а текстът на всяка страница да не надхвърля 30 реда, при големина на буквите 14, шрифт Times New Roman, полета 2/2/2/2 в разстояние между редовете single.

Проектите могат да се подават на e-mail: ovo_dobrich@abv.bg в срок до 31.01.2024 г.

Оценяването ще се осъществи от областна комисия, включваща началник/ представител на Регионално управление по образованието - Добрич, началник/ представител на Военно окръжие ІІ степен-Добрич, председател на областната организация на Съюза на ветераните от войните на България в срок до 16.02.2024 г.

Награждаването на регионално ниво на спечелилите първо, второ и трето място проекти в двете възрастови групи ще се проведе по повод 1 ноември - Ден на народните будители.

Спечелилите първо място в двете възрастови групи ще бъдат изпратени от Военно окръжие ІІ степен-Добрич до Министерство на отбраната. Оценяването ще се осъществи от комисия, включваща представители от Министерство на отбраната, Националния военноисторически музей, Военна академия „Г.С.Раковски“, Централно военно окръжие, Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България и РУО - София в срок до 29.02.2024 г.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на сайта на Министерство на отбраната www.mod.bg в рубриката „110 години Балкански войни“.

Спечелилите проекти ще бъдат популяризирани чрез отразяване от трите военни медии.

Информация за конкурса: 20231003_Nacionalen_uch_konkurs_110g_BV.pdf (mod.bg)

Допълнителна информация: Военно окръжие II степен - Добрич, тел. 0882 552 019, 058 664764.

c