Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

ВКС: Собствениците на "Русалка" край Каварна Баневи имат право да съдят главния прокурор

Евгения и Николай Баневи претендират за обезщетение от общо 60 000 лв.

Главният прокурор, както и заместниците му, не се ползват от функционален имунитет, когато публично обвиняват някой в престъпление, без това да е установено с влязла в сила присъда. Затова Николай и Евгения Баневи имат право да предяват иск за вреди от непозволeно увреждане срещу бившия главен прокурор Иван Гешев и неговите заместници, включително и срещу настоящия изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, които през декември 2021 г. ги обявиха за престъпници в писмо, aдpecиpaнo дo 67 международни институции и публични лица, сред които чyжди пocлaници, пpeдceдaтeля нa Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт, пpeдceдaтeля нa EК, eвpoĸoмиcapи, шефовете на пapлaмeнтapни гpyпи в европарламента, и др.

В този случай, Гешев, Сарафов и останалите заместници на тогавашния главен прокурор - Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Пламена Цветанова, трябва да отговарят за вреди в лично качество, вместо да се ангажира държавата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Шестимата са направили изявлнията си и са подписали писмото без да са пряко ангажирани в конкретно наказателно производство срещу Баневи и без това да е част от публичната им функция.

Това става ясно от определение на Върховния касационен съд (ВКС) от 20 ноември, с което се отменят определения на Софийския градски съд (СГС) и на Софийския апелативен съд (САпС) за прекратяван на делото, заведено от Баневи срещу цялото предишно ръководство на прокуратурата. Според съдиите от СГС и САпС ръководитлите на прокуратурата са защитени от функционален имунитет дори когато произнасят присъда пред цял свят над хора, които не са осъдени. Трима съдии от ВКС обаче постановиха друго.

Евгения и Николай Баневи внесоха в Софийския градски съд иск срещу главния прокурор Иван Гешев и петимата зам. главни прокурори - Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Пламена Цветанова и Борислав Сарафов (директор на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването). С исковата молба, изготвена от адвокат Михаил Екимджиев, те претендират за обезщетение от общо 60 000 лв. (по 30 000 лв. на всеки) за моралните вреди, които са им нанесени с писмо, подписано от ръководството на прокуратурата и адресирано до 67 получатели - ръководители на международни институции и чуждестранни посланици, сред които председателят на Европейския парламент Давид Сасоли (наскоро починал), председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ключови еврокомисари, председатели на парламентарни групи в ЕП, посолствата на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и много други.

Източник: Капитал

c