Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Виртуозният Калоян Куманов провежда майсторски класове по акордеон в Добрич

Започна двудневен майсторски клас в школата по акордеон към НЧ "Йордан Йовков 1870 г." в Добрич, която се провежда на 26 и 27 юни. Специален гост-преподавател е известният акордеонист от Добрич Калоян Куманов.

Калоян Куманов е артист, музикант и виртуоз с акордеона. Повече от 10 години той живее в Испания, където преподава акордеон, пиано, солфеж и хор в консерваторията Liсеu (Лиceу) в Барселона. Преди 7 години се връща в България, за да създава музика тук.

На 28 юни от 18:00 часа майстор-акордеонистът ще изнесе концерт в Художествената галерия в Добрич с публична лекция. В програмата са включени произведения на Йозеф Хайдн, Астор Пиацола, А. Хачатурян, Пиетро Фросини, А. Дюран, Борис Карадимчев, Александър Райчев и други.

Калоян Куманов: Свирил съм в цяла Европа, публиката в Добрич не отстъпва по нищо 

"Моята цел е да помогнем на тези подрастващи деца, които имат огромно желание да учат този инструмент и където можем, защото сега се формират, да поправяме грешки, да работим, когато  "дървото се огъва, докато е младо", каза пред Про Нюз Добрич акордеонистът Калоян Куманов.

Майсторът на акордеонната музика сподели, че учи учениците да мислят сами, защото с преподавателя си прекарват 40 минути или 1 час на седмица, обаче след това са сами много по-дълго време. Когато са научени да мислят сами, как да разсъждават, как да подхождат към пиесите, тогава е по-лесно за тях.

"Мислех, че акордеонната школа се позагубва, но така като гледам, има доста записани деца, имаме гости и от Бургас. Надявам се акордеонната школа да има бъдеще, защото времената се промениха и в световен мащаб, но интерес има", каза Куманов.

c