Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Възпитаници на ПМГ "Иван Вазов" Добрич впечатлиха учените от БАН

Представеният от учениците проект ще бъде внедрен в новите компютърни зали на гимназията

На юбилейната 10-та научна сесия на Ученическия институт на БАН възпитаниците на ПМГ „Иван Вазов“ в Добрич отново впечатлиха журито, и то в едно от най-конкурентните направления "Информационни, комуникационни и технически науки"“, съобщи в социалната мрежа техният ръководител Светлана Василева.  

Проектът на Самуил от 10 „б“ и Васил от 11 „б“ OWEBRA (Over the Web Remote Access - система за отдалечен достъп) ще бъде внедрен в новите компютърни зали на гимназията.

„Отново нашите ученици доказаха креативността си, социалната си ангажираност и че няма невъзможни неща“, посочи Светлана Василева.

Десетата научна сесия на Ученическия институт на БАН се проведе на 2 декември в зала „Проф. Марин Дринов“. За участие в националния научен форум са постъпили над 70 проекти на ученици от 17 града в страната. Те бяха представени в 5 отделни секции: Информационни, комуникационни и технически науки (24 проекта); Математика (10 проекта); Биология, биомедицина, биохимия (15 проекта); Химия, физика, физикохимия (8 проекта); Хуманитарни, обществени науки и изкуство (15 проекта).

Обхванати са както класически области от хуманитарните и обществени науки, така и съвременни теми, свързани с най-стремително развиващите се технологии.

Над 40 учени и изследователи от институтите на БАН оцениха и подготвиха рецензии на проектите. Сред консултантите и научните ръководители на ученическите разработки са и български студенти, изследователи и предприемачи, които живеят в чужбина.

c