Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Васко Василев: Напред ни водят винаги добрите и никога лошите

Слънчев репертоар обещава виртуозният цигулар в новото акустично турне, с което на 7 юни идва в Добрич

Добрич е много музикален град, споделя виртуозният Васко Василев в интервю на Станислава Кръстева, специално за читателите на Про Нюз Добрич. И още – за новото акустично турне в България, за общото между класическата музика, фламенкото и баницата, за концерта за коронацията на крал Чарлз, публиката в Добрич и родената в добруджанския град оперна прима Светла Василева

Васко Василев е сред най-големите имена в света на музиката. Още седемгодишен той свири като солист на Българския камерен оркестър в Зала България. На 9 г. записва първата си дългосвиреща плоча със Софийската филхармония. На 10 г. започва образованието си в Централното музикално училище към Московската консерватория. Още като тинейджър печели големи конкурси за цигулка – „Жак Тибо“ в Париж, „Карл Флеш“ в Лондон и „Паганини“ в Генуа и пресата започва да го нарича „Супер Паганини”.  На 21 г. печели титлата „Супер солист“ на Лионската опера във Франция, а на 24 г. става най-младият концертмайстор в Кралската опера – Лондон. Днес е артистичен директор на солистите в Ковънт Гардън, на Балтийския неополис оркестър и на „Лауреатите”, оркестър съставен изцяло от носители на големи междунарoдни награди. През 2005 г. Васко Василев прави своя дебют като диригент в Роял Албърт Хол в Лондон. Води майсторски класове и изнася концерти по цял свят. Като солист той свири както стандартни класически творби, така и модерни съвременни произведения. Той застава на една сцена със световноизвестни изпълнители като Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Дзукеро, Пласидо Доминго и др. Васко Василев свири с цигулка „Амати“ на възраст около 305 г.  От нея в света съществуват десет.

На 7 юни публиката в Добрич ще има шанса да Ви посрещне за концерт, част от новото Ви акустично турне, което обхваща 14 града. То се явява продължение на зимното Ви турне, в края на 2022 г. Какво Ви донесе то, за да Ви вдъхнови за продължението?

Оказа се, че е голямо удовоствие да пътуваме с акустична програма и да влизаме в по-малки зали от обикновено. Театрални сцени, читалищни сцени, общински зали и оперни театри направиха преживяването много различно и бяха вярното решение към програмата, с която пътуваме. Всички концерти минаха колкото незабравимо, толкова и неусетно и още преди края им се уговорихме, че трябва да се опитаме да ги продължим пролетта. На няколко места, включително и в Добрич, провеждането на концерт през зимата се оказа невъзможно заради отоплението в залата, а сега ще е топло и това притеснение отпада.

Това не е първото Ви излизане на сцена в Добрич. Какво от срещите с публиката тук Ви е впечатлило най-силно?

Страхотна публика. Добрич е много музикален град. Моята добра приятелка, оперната дива Светла Василева е родена във вашия град. Имате една от най-прекрасните зали за музика в страната – органовата зала. Разбрах, че в момента тече ремонт, така че нашият концерт ще е в театъра, което е точната сцена за този репертоар.

Идвате в Добрич със своите колеги по сцена от Испания и Аржентина -  Карлос Йаве, китара, Хуан Ередия, перкусии и Жилберто Перейра, бандонеон. Как избирате музикантите, с които да работите?

Да мога да покажа България на колеги и приятели е един от големите двигатели и мотив за нови турнета. Музикантите, с които работя, зависят от конкретната програма и репертоар, но не на последно място, са и приятели и хора, с които имаме добра химия и общуване.

Какво да очакват почитателите Ви от концертите от новото акустично турне?

Мога да обещая слънчев репероар – танго, фламенко и класика. Музиката е от Бах през Сарасате и Брамс до тангата на Гардел и класическо фламенко.

Как се подготвяте за концертите в България? Къде репетирате?

Обикновено се събираме във Валенсия, където имам къща и пространство за репетиции, а и като локация е някак най-удобно за всички от Малага, Севиля, Аржентина или Париж.

Как Ви се отрази световната пандемия? Има ли общо с толкова интензивната Ви концертна програма, особено в България, през последните месеци?

Хммм… според мен, който и концертиращ музикант да попитате, всеки ще ви каже, че това е период, към който не иска да се връща и да мисли дори за него. Няма по-голяма умора и наказание да се налага да мислиш в други, алтернативни форми на изява и общуване с публиката, различни от това да си на сцена. Аз обичам това, което правя. Моята почивка е най-пълноценна като сменям една програма с друга, един град с друг, една сцена с друга. Това не ми тежи и не ме уморява. Сега се наслаждавам на възможността да работя и някак още по-съзнателно съм благодарен за това.

Как се съчетават класическата музика, фламенкото и българската баница?

Хахаха… любов от пръв поглед… баницата е като афродизиак. 

  

Срещата Ви с българската публика ще дойде след историческо събитие, каквото е коронацията на крал Чарлз Трети, на която Вие ще бъдете концертмайстор на оркестъра. Имал сте лични срещи с краля. Как приемате тази покана?

Поканата я приех с равни дози отговорност, уважение и любопитство. Истината е, че имах планирани концерти в Полша за този период и трябваше първо да организирам промените в графика си преди да потвърдя. Колкото повече наближава събитието, толкова повече имам любопитство към репертоара, който ще изпълняваме, защото ще е лична селекция на Краля. През годините съм свирил на доста събития под негов патронаж и съм имал възможност да общуваме – с него е лесно да се говори, защото е музикант, той е свирил на виолончело и има много богата обща култура и вкус към музиката. Това допълнително допринася към вълнението да бъда концертмайстор именно на орекстъра по коронацията на 6-ти май.  

В много свои интервюта Вие цитирате своя учителка от Москва, че е важно да си добър цигулар, но по-важно е да си добър човек. Много ваши почитатели си спомнят, че след наводнението в Добрич и Варна през юни 2014 г. отменихте събитие от Дните на японската култура в знак на съпричастност към трагедията. Кои са ценностите, в които вярвате най-силно?

Вярвам, че с каквото и да се занимава човек през живота си, трябва да е способен да изпитва емпатия и да живее с повече лекота. Животът е твърде кратък за егоцентризъм и глупости. Поне аз се опитвам да живея така, че да се придържам към земята, да виждам положителното около нас.

Вие сте „продукт“ на руската музикална школа, а днес правите концерти в подкрепа на Украйна. В състояние ли е изкуството да повлияе на войната?

Ще ми се да вярвам, че е в състояние да ни върне към себе си и да ни напомни, че не войната, а именно изкуството е един от малкото пътища към безсмъртието. Човешката история познава много примери и в двете посоки – на хората, които са се опитвали да унищожават, и на хора, които не са спирали да създават… тези, които ни водят напред обаче са винаги добрите и никога лошите.

На 30 ноември 2014 г. за пръв път на българска сцена, като гост изпълнител на Ваш концерт, дебютира любимият глас на Андреа Бочели Светла Василева. Прочутата оперна певица обаче никога не е пяла в родния Добрич. Както и други таланти, тръгнали от града.  Длъжница ли е България на своите таланти, които като че ли са по-уважавани по световните сцени?

Светла е истински подарък за всяка публика - не просто защото е страхотна певица и много добър човек, но и защото има огромно присъствие и харизма като артист. Винаги можете да я поканите да направи концерт в Добрич, убеден съм, че веднага ще откликне.

***

Концертът в Добри ще е на 7 юни 2023 г. в Драматичен театър „Йордан Йовков“. На сцената, заедно с виртуозния Васко Василев, ще излязат и музиканти от Испания и Аржентина - Карлос Йаве (китара), Хуан Ередия - перкусии и Жилберто Перейра - бандонеон. Билетите са в продажба в мрежата на Ивентим – онлайн и на всички партньорски каси в града. Към момента концертът е продаден малко над 60%, като остават около 200 билета за желаещите да се докоснат до магнетичните изпълнения на Васко Василев и приятели.

c