Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

ВАС отмени решението на КПКОНПИ за конфликт на интереси на кмета на Каварна

Върховният съд осъжда Комисията да плати на Елена Балтаджиева разноските по делото

Върховният  административен съд отмени решение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с което се установява конфликт на интереси по отношение на кмета на Каварна Елена Балтаджиева. И осъжда да й плати разноските за двете инстанции в общ размер на 1294.97 лева.

Припомняме, че Комисията извърши проверката по сигнал. Той бе за това, че   Елена Балтаджиева е назначила за директор на ОП „Чиракман“ гр. Каварна съпруга на нейна първа братовчедка и по този начин е реализирала „конфликт на интереси“ и е подписала договор за възлагане на управлението на общинското предприятие в изпълнение на решението на общински съвет Каварна. Въз основа на това КПКОНПИ излезе с решение, че има конфликт на интереси и наложи на кмета на Каварна глоба на обща стойност 10 263,67 лева.  

В решението на Върховния административен съд се посочва: „Определението за свързани лица е, че такива са съпрузите или лицата , които се намират във фактическо съжителство, роднините по права линия, съребрена линия – до четвърта степен включително, и по сватовство-до втора степен включително, за целите на производството за отнемане на незаконно придобито имущество за свързано лице се счита и бивш съпруг, бракът с когото е прекратен до 5 години преди началото на проверката на Комисията.

Така изброени линиите на свързаност на лицата са законово установени и не се предвижда тяхното наслагване една след друга, както е направено в решението на КПКОНПИ и в решението на административния съд, посочват върховните магистрати. Свързаността следва да е пряка между лицата, без да е опосредствана с линии на свързване с други лица наред с тях или между тях. Разширителното тълкуване в такъв смисъл на закона е недопустимо с оглед на императивната регламентация, изчерпателно и точно изброяване, и с предвидените тежки последици от установяване на конфликт на интереси. При тези изводи решението е неправилно като постановено в нарушение на материалния закон и следва да бъде отменено“, посочва още ВАС.

Решението на Върховния административен съд е окончателно.

c