Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

В Текето в село Оброчище подредиха изложба “Шевици и гайтани"

Изложба “Шевици и гайтани" на твореца Дора Куршумова е експонирана в текето „Акязълъ Баба – Св. Атанасий“ в с. Оброчище. Тя може да се види до 24 август.

“Шевици и гайтани" е 64-ата подред изложба за твореца Дора Куршумова, която ще гостува на Исторически музей – Балчик в един от обектите му – Теке „Акязълъ Баба – Св. Атанасий“ в с. Оброчище - колажи от автентична гайтанена украса. Освен тях почитателите на етнографското богатство на България ще видят и колажи от шевици, както и няколко творби, озаглавени "Кукуригу", с които авторът се надява да събуди гордостта на всеки българин. Тази изложба може да разгледате и да си закупите творба в периода между 24 юли до 24 август 2024 г. Тя е първа от поредицата "Съкровища от бабината ракла". Други две изложби на Дора Куршумува ще бъдат експонирани през август и септември.

Дора Куршумова е родена в Стара Загора, живее и твори в гр. Сливен. По професия – икономист, а по душа търсач на български шевици. Занимава се с издирването, съхраняването и популяризирането на шевици от 15 години, като до този момент за регион Сливен наброяват 250 вида. Нейната етнографска съкровищница не се изчерпва само с шевиците. Първата й самостоятелна изложба е през 2002 г. През 2007 г. сътворява картини под надслов „Хубостта на делника“, който освен цикъл с обредни хлябове има и 36 картини – „Забраждането на българката“ и други, които отразяват красотата във фолклора. „Празнична премяна“, „Имало едно време“, „Фучила“, „Котленски мотиви“, „Претворена орнаментика от украсата на българското традиционно облекло“ са малка част от изложбите, които Дора Куршумова прави през годините. През лятото на 2022 г. експонира изложбата „Пътят на хаджийската премяна – от Синия Балкан до Белия град“ в Художествена галерия – Балчик.

Източник: Исторически музей Балчик

c