Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

В София официално бе открит "Дом Дора Габе", първият му уредник е Добрин Добрев от Добрич

Официалното откриване на „Дом Дора Габе“ се състоя днес в София. Събитието беше водено от народния певец от Добрич Добрин Добрев Финиотис – уредник, който като никой друг познава родния край на поетесата, изричайки признанието: „В сълзата на най-красивите добруджански цветя, в зеницата и в пòлета на жерава, в душата на всекиго от нас остана светлината на Дора Габе! Последната моя паметна среща с нея беше на Международната асамблея „Знаме на мира“. Благодаря за тази щедрост на съдбата, че ми дари докосване до една от големите европейски поетеси – българката Дора Габе“.

Специални гости на церемонията бяха преподаватели от УниБИТ: проф. д.ик.н. Стоян Денчев, проф. д.ф.н. Ваня Добрева, проф. д-р Боряна Бужашка, проф. д-р Мюмюн Тахиров, проф. Румен Драганов; поетесата Елка Няголова – председател на Славянска литературна и артистична академия; проф. д.н. Ивайло Христов (УНСС), доц. д-р Антоанета Балчева от института по „Балканистика“ към БАН, много писатели, преводачи, ценители на поезията.

Изключително ценни бяха спомените на Елка Няголова, която е общувала многократно с поетесата: „Благодаря на ръководството на СБП, че сбъдна една дългогодишна мечта! Благодаря на Добрин, който извади този дом от забвение и го направи достоен за името на Дора Габе. Имах невероятното щастие от съвсем малка да бъда в светлината на нейната ласка. Всяка седмица гостувах тук – слушах и попивах със сърцето си нейните разкази за хора и събития, за каузата „Добруджа“. Пренасях безценните ѝ думи в моите дневници... За съжаление днес сме свидетели на огромна девалвация на ценностите, на неглижиране на големите имена, с които България се гордееше. Дора Габе създаваше духовни върхове. Тя е човекът, който ме научи да се вглеждам в думата „отечество“. Когато говореше за Добруджа, тя достигаше до невероятни висоти на внушение – пътуваше по света, изнасяше лекции на световни конгреси, говореше за каузата на поробена Добруджа“.

Източник: БТА, "Труд" 

c