Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

В парламента представиха изложба с фотоси на уникалния Храм на Кибела в Балчик

Парламентарната комисия по културата и медиите е готова да подкрепи инициативите на Община Балчик за съхраняване, развитие и популяризиране на българското културно наследство

В Народното събрание беше представена изложбата „Храмът на Понтийската майка на боговете“.

Председателят на Комисията по културата и медиите Иван Ченчев отбеляза, че храмът на Кибела в Балчик е открит преди 15 години. Той благодари на хората, които от 2007 година до днес се борят да се съхрани и по най-добрия начин да се представи тази уникална археологическа находка. Забележителното е, че това е най-голямата в света група движими паметници, открити на едно място, свързани с култа към богинята Кибела, посочи той. В храма в Балчик са намерени повече от 200 монети, 27 надписа и над 20 мраморни скулптури, които отразяват религиозния и обществен живот на тогавашния античен град, каза Иван Ченчев и уточни, че според проучванията храмът е построен през 3-ти век пр. Хр. и функционира до 4-ти век, като в него хората са отдавали почит на майката на боговете, молили са се за плодородие и се извършвали ритуални жертвоприношения на животни.

Председателят на Комисията по културата и медиите увери, че народните представители от комисията са готови да подкрепят всички инициативи на община Балчик за запазване и популяризиране на българското културно наследство.

Директорът на Историческия музей – Балчик Радостина Енчева отбеляза, че поводът за изложбата е навършването на 15 години от откриването на храма в град Балчик. Тя припомни, че през 2007 г. при изкопни дейности за строеж на хотел машините попадат на антична сграда. Сформиран е екип, който започва разкопки под ръководството на д-р Игор Лазаренко и Елина Мирчева от Регионалния исторически музей във Варна и Радостина Енчева като представител на Историческия музей в Балчик.

Кибела е трако-фригийска богиня, олицетворяваща природата и нейното плодородие, каза Радостина Енчева. По думите й намерените надписи, мраморни пластики са изключително важни археологически находки, отразяващи религиозния, обществен, икономически и политически живот в Дионисополис. Храмът е бил използван като място, където да бъдат излагани декрети на Съвета и Народното събрание, уточни Радостина Енчева.

Според директора на Историческия музей – Балчик намирането на храма на богинята Кибела е едно от най-значимите археологически открития на 21 век на Балканския полуостров. Той е неизмеримо културно наследство, което обогатява не само град Балчик, но поставя България на достойно място на европейската културна карта, подчерта Радостина Енчева. Всички артефакти от храма са съхраняват в Историческия музей в Балчик, а голяма част от експонатите се радват на изключителен интерес от български и чуждестранни посетители в залите на музея, допълни тя.

Директорът на музея съобщи, че първоначалните проучвания, разкопки, консервация и реставрация на откритите археологически ценности изцяло са финансирани от община Балчик. Опазването и популяризирането на това културно богатство е кауза с особена важност за хората от града, отбеляза Радостина Енчева.

С откриването на изложбата в Народното събрание се надявам да провокирам интерес и да се обърне внимание към казуса с храма на Кибела в Балчик, каза тя. По думите й храмът е недвижима културна ценност от национално значение, но се намира в частна собственост и вече 15 години не е адаптиран за посетители. Надявам се с общи усилия и с Ваша помощ като представители на държавата да успеем да експонираме подобаващо това изключително ценно културно-историческо наследство и то да заеме своето достойно място на европейската туристическа карта, обърна се Радостина Енчева към присъстващите на откриването на експозицията народни представители.

c