Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

В началото на септември се подновяват археологическите разкопки на нос Чиракман

За осма година ще се проведат археологически проучванията на нос Чиракман в Каварна, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Историческия музей Пенко Георгиев. Те ще стартират на 5 септември с ръководители Велислав Бонев и Ирена Василева от Софийския университет.

Разкопките на Чиракмана бяха възстановени преди 8 години, след 10-годишно прекъсване. Обследва се селище, което е обитавано почти без прекъсване от еленистическата епоха до Късното Средновековие. Разкрита е почти цялата крепостна стена, базилика от ранновизантийския период, няколко църкви и некрополи към тях, жилищни сгради, един голям късносредновековен некропол и др. обекти. Изключително ценни според специалистите са пластовете от елинистичната епоха, когато античният град Бизоне е бил силна гръцка колония.

Проучват де сгради, които са до крепостната стена, близо до базиликата от 6 век. Целта е да се достигне до този по-ранен период от развитието на Бизоне, когато древната колония е имала голямо значение със своето функциониране. Тя се е свързвала с елински колонии, като Томи, Калатис и Истрия в днешна Румъния, където тези обекти доста добре са изследвани. Досега е проучена колонията Бизоне в частта си от късното средновековие.  

c