Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В Каварна започва фолклорният събор "С България в сърцето"

Каварна отново е домакин на Общобългарския младежки фолклорен събор „С България в сърцето“. Седемнадесетото издание на форума започва днес и ще продължи до 28 май, а негови организатори са Община Каварна и продуцентска къща „Пирина“. Съборът ще даде възможност за изява на най-добрите младежки постижения в областта на българския фолклор и неговите разнообразни проявления – песни, танци, инструментални изпълнения, занаяти, театрални форми и др.

В Каварна ще си дадат среща български детски и младежки колективи и индивидуални участници на възраст до 25 години, както и гости от чужбина. Мотото на събора е „Българският фолклор – най-атрактивната картичка на България”.

На сцените в Каварна ще се изявят детски и младежки фолклорни ансамбли, групи и хорове за народни песни и автентичен фолклор, индивидуални изпълнители – певци и инструменталисти, младежи, занимаващи се с народни занаяти, изобразително и приложно изкуство на фолклорна тематика, народен театър за деца и младежи.

Съборът няма конкурсен характер, но най-добрите изпълнения през деня ще бъдат включени във вечерните тържествени  концерти и в документално-музикалните филми, които ще бъдат заснети.

По време на събора ще се проведат фолклорните дефилета, ревю на народни носии, избор на МИС и МИСТЪР ФОЛКЛОР – 2023 г., надиграване „Кръшна ръченица“, изложба с рисунки и др. Всяка вечер се провеждат тържествени концерти в две части - с участието на най-изявилите се деца и младежи и концерти на изтъкнати изпълнители и ансамбли, разнасящи славата на България по света.

c