Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

В Художествената галерия в Добрич бе открита изложба с творби на скулптора Асен Попов

Повод за това е дарението, направено от дъщерята на твореца

В Художествена галерия – Добрич бе открита изложба с творби на скулптора Асен Попов. Повод за това е дарението, направено от дъщерята на художника Елена Попова и съпругът ѝ Любен Бойков.
Директорът на ХГ - Добрич Недко Недков благодари на дарителите за щедрия жест, с който се обогатява скулптурният фонд и сбирката от творби на Асен Попов в галерията. Той подчерта, че дарението е висока оценка за музейната работа и професионализма на екипа, който се грижи за съхранението и изследването на живота и творчеството на художниците, свързани с Добрич и Добруджа. Дарението ще стане основа за по-задълбочено изследване на приноса на Асен Попов към монументалната скулптура в региона и систематизиране на данните за творчеството му. Освен петте скулптурни портрета и малката пластика, наследниците на Асен Попов са изразили желание да дарят и няколко мащабни творби, предназначени за градска среда, чието транспортиране предстои.
Заместник-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева връчи благодарствен адрес към дарителите от името на кмета Йордан Йорданов и на Община град Добрич. Тя изрази увереност, че творбите са намерили достоен дом във фонда на Художествена галерия – Добрич и подчерта значимостта на дарението за града. Тя изрази институционална подкрепа за дейността на екипа на галерията.
Скулпторът и художник Асен Борисов Попов (1925-2008) е роден в Добрич. Завършва НХА „Николай Павлович” през 1959 г. при проф. Любомир Далчев, специалност „Монументална скулптура”.
Художникът работи предимно портрети и монументална скулптура. Автор е на редица монументални композиции – „Отечествената война“ (1968 г.) с колектив в Добрич, Паметник на Дуранкулашкия бунт (1970) в с. Дуранкулак, релефната композиция „Добротица“ (1968) на нос Калиакра, паметниците на Стефан Караджа, Йордан Йовков, Адриана Будевска и др. в нашия град, Паметника на свободата в с. Стожер, на Йордан Йовков (1959) и на ген. Стефан Тошев в гр. Генерал Тошево, на Дора Габе в с. Дъбовик и др.
Изложбата с дарените творби на Асен Попов и скулптурите от фонда на Художествена галерия – Добрич ще бъдат експонирани в Зала 5 до 17 октомври 2023 г.
Източник: Художествена галерия, Добрич
c