Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

В едноименното училище Добрич отбеляза 175 години от рождението на Христо Ботев

В двора на училището в Добрич, което носи името на големия български революционер, поет и журналист Христо Ботев, днес бяха отбелязани 175 години от  рождението му.

Ученици, представители на институции, официални лица и граждани почетоха паметта му и поднесоха цветя на паметника на един от най-светлите българи, духовен връх в епохата на българското възраждане и символ на националното ни достойнство. На събитието присъстваха заместник областният управител Атанас Дучев, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, заместник-кметовете д-р Емилия Баева, Елка Димова и Росица Йорданова.

Днес България почита вечния живот, словото и безсмъртието на героичния подвиг и саможертва на Христо Ботев отбелязаха възпитаниците от училището, което носи името на най-ярката фигура в българската история.

„Личността на Христо Ботев е възприемана от неговите съвременници като олицетворение на стремежите на поколения българи към освобождение и възстановяване на погиналата преди пет века българска държава“, каза в словото си Магдалена Трифонова.  

„Приемайки Ботев като национален герой ние издигаме неговия образ до недостижими висини и благодарение на тази сакралност на образа му го приемаме като човек, от когото се учим да разчитаме посланията на историята и да предаваме заветните му думи на идните поколения“, каза още тя. И подчерта, че името на Христо Ботев живее в сърцето на всеки от нас и достойно се вписва във вечния пантеон на безсмъртието.

c