Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

В Дропла представиха книга за историята на балчишкото село

Читалището на балчишкото село Дропла събра днес десетки жители, които присъстваха на представянето на книгата „Дропла - селище на кръстопът“. Автор на изданието е Мария Добрева.

“Книгата е за живота и хората в това село - в миналото и настоящето, с нотки, отправени в бъдещето, защото трябва да мислим за него. Дропла беше известно село в цяла България. Селото е било 4 пъти национален първенец по добиви. Невероятни, железни хора постигнаха тези резултати. Щастлива съм, че от тях все още има между нас. Не съм историк или писател, обаче много време от живота си бях в чужбина и усетих по-специално какво е родното място. Когато си отдалечен, по-силно преживяваш понятия, като род, родина, родно село. Бях побутната да напиша тази книга. Аз съм химик, а ние имаме данни за откриватели. Златна мина за мен беше Христо Гавраилов. Той е изписал много материали със спомени и започнахме стъпка по стъпка. Тогава започна да става обозрима идеята да се напише книга за Дропла”, споделя авторката.

Четири години са били нужни на Мария Добрева, за да се завърши тази книга. Тя съдържа 24 глави, от които 19 са с текст за село Дропла.

c