Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

В Добрич представиха новото издание на книгата "Слово и дело" от Константин Илиев

В библиотеката се състоя представяне на новото издание на автобиографичната книга "Слово и дело" от големия български музикант, композитор и общественик Константин Илиев и разговор със сина на маестрото - арх. Венцислав Илиев. Директорът на библиотеката Теодора Денкова приветства госта за начинанието и възможността да разкаже повече за Константин Илиев, свързан и с добричката музикална култура.

Архитект Венцислав Илиев - първородният син на композитора сподели накратко за себе си, семейството си и разказа за досега си с космополитната личност. Първото издание на „Слово и дело” от 1997 година той преиздава по повод 100-годишнината от рождението на твореца. Венцислав Илиев направи кратък обзор на житейския и творчески път на музиканта с презентация, включваща и интересни фотографии, част от които свързани с Добрич и неговото шестгодишно пребиваване от 1972 г. като диригент на камерния оркестър, определени от композитора като „щастливи творчески години“.

Арх. Илиев прочете откъси от дневниците на баща си и припомни значението на голямата личност Константин Илиев – вдъхновител и създател на българския музикален модернизъм, оценяван, хулен, възхваляван и пренебрегван заради неговата „формалистична и упадъчна музика“, но оставил ярка следа в българската културна история.  В Русе, от където започва творческата си кариера, диригентът създава програма за въвеждане на русенската публика в съвременната музика. За критичния към себе си новатор, който еднакво добре говори и пише, архитект Венцислав Илиев  разказа с вълнение, което предаде и на присъстващите. В края на разговора прозвучаха части от музикални композиции от Константин Илиев, а добричката публика има възможност да си вземе книга с автограф от сина на маестрото, с почит към паметта му.

Библиотеката благодари на архитект Венцислав Илиев  за дарените книги, които ще обогатят краеведската колекция за музикалния живот в Добрич, както и фонда на сектор Изкуство.

c