Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

В Добрич днес започва ММК "Надежди, таланти, майстори", участват 65 солисти и три ансамбъла

Освен от цяла България, има участници от Южна Корея, Турция и Украйна

Международният музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ Добрич  ще се проведе в дните 4 - 8 септември 2023 г.

Жури ще бъдат - проф. Огнян Константинов /виола/ - Председател, акад. Милка Митева /пиано/, проф. Гинка Гичкова /цигулка/, проф. Анатоли Кръстев /виолончело/, д-р Милена Манева - Вълчева /класическа китара/. Вдъхновителят и „сърцето“ на конкурса е проф. Виктор Чучков – Почетен председател.

За 2023 г. видовете инструменти за солистичните категории са разширени: пиано, цигулка, виола, виолончело, класическа китара. Интерес представляват категориите: Учител/ученик, Акомпанимент, Камерна музика. Лауреатите на призови места получават Диплом и парична премия от организаторите - Община град Добрич. Имало е издания, в които не се е присъждала най - високата награда „Гран при“, което говори за високите му изисквания.

Конкурсът е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби към Министерство на културата, за чиято методическа помощ Организационният комитет е особено признателен. Конкурсът има Регламент и съпътстващи документи, публикувани на сайта на Общината. Също там се публикуват и протоколите с класирането след края на всеки конкурсен ден. Организаторите осигуряват подходящи зали за репетиции, съдействат за осигуряване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители.

Конкурсната част се провежда в Огледална зала „Нели Божкова“ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“. След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите е церемонията по награждаването, последваща от техни изпълнения – концерт, представящ най- доброто от конкурсната част.

За тази година са подали заявления 65 солисти, в категория Акомпанимент - 1 бр., Учител/ученик - 1 бр., Камерна музика – 3 ансамбъла, вкл. сонатни дуа пиано и кларинет, пиано и обой и дуо флейти.

Освен от цяла България, има участници от Южна Корея, Турция и Украйна.  

c