Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

В Добрич днес празнуват 753 Йордановци и 607 Йорданки. Да почерпят!

В град Добрич името Йордан носят 753 души, а дамите с името Йорданка са 607, информират от Общината. Освен производните на името Йордан – Йордана, Йорданка, Данчо, Данка и Дана, празнуват и Божидар, Божидара, Богдан и Богдана. Горди собственици на тези красиви имена в Добрич са 356 души. 

На Йордановден трябва да почерпят и хора, носещи имената Йоно, Йонка, Бистра, Божо, Божил, Бонка, Божана, Бойко, Бойка, Боил, Бойчо, Богоя.

В България имен ден днес празнуват над 130 000 души.

На 6 януари празнуваме Богоявление, Йордановден. На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. С Йордановден е свързано поверието, че в момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза към Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника Богоявление.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

c