Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Успешно представяне на народен хор "Текенски напеви" в с. Оброчище на събора "Рожен"

Успешно бе представянето на представителния народен хор "Текенски напеви" при НЧ Просвета - 1901 с. Оброчище на Националния събор на народното творчество и животновъдство "Рожен" 2023, съобщиха от културния институт.

„Рожен“ 2023, по традиция, съчетава етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Изданието отбелязва 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

Идеята за провеждането на общ събор на Роженските поляни е на свещеника в с. Славейно Ангел Инджов от 1898 г.  Той призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в деня на св. Пантелеймон – 27 юли. През годините съборът в Рожен се превръща в място за родови срещи. До 2006 г. съборът традиционно се провежда през август, след което започва да се провежда през юли. По традиция се открива с песента  „Бела съм бела, юначе“, наречена химн на Родопите, под съпровода на оркестъра „100 каба гайди“. Кулминацията на събора е галаспектакълът “Звезден Рожен”, който се провежда вечерта през първия ден.

c