Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Ученици от ЧПГ "Райко Цончев" в Добрич с награди от фестивала за късометражен филм на английски

Ученици от клуба по кинорежисура на Частна профилирана гимназия "Райко Цончев" в Добрич завоюваха две престижни награди от Шестото издание на фестивала за късометражен филм на английски език - Pravets film festival, организиран от Езикова гимназия гр. Правец.

Те получиха приз за „Най-добра кинематография - Борис Николов“ и „Награда на публиката“.

Филмите от фестивала се оценяват от съдии от цял свят, сред които от България, Германия, САЩ, Канада и Франция.

Филмовият фестивал в Правец представя филми, продуцирани от ученици от цялата страна. Те предварително изпращат филмите си, които имат продължителност 3-4 минути и творчески вплитат поне три от списък с двадесет конкретни предварително обявени елемента. Учениците се състезават за следните награди: “Най-добър филм”, “Най-добър сюжет”, ”Иновация от ново поколение” , „Борис Николов – най-добра кинематография“ и „Награда на публиката“.

Наградата за кинематография „Борис Николов” почита живота и творчеството на Борис Николов – режисьор и възпитаник на Езиковата гимназия „Алеко Константинов” в Правец.

Фестивалът се организира от Шона Рикетц – бивш учител-асистент по английски език от комисия Фулбрайт, България, и Стефка Атанасова – старши учител по английски език в ПГПЧЕ „Алеко Константинов“, Правец.

Желанието на основателката на фестивала е Правец да остане столица на ежегоден филмов фестивал на късометражното кино на английски език за ученици от цялата страна. Тя вярва, че Холивуд не е единственото място за кинорежисура. Мотото на Филмов фестивал “Правец” е, „Преоткрий себе си чрез филма!“.

c