Понеделник, 17 юни 2024

17.06.2024

Последвайте ни

Участници от Молдова, Украйна и България събра в Каварна съборът „С България в сърцето“

Първият ден на Осемнадесетият общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“ посреща участници от Молдова, Украйна и България. Емоционалнитге и сърцати изпълнения през целия съботен 25-ти май, развълнуваха не само публиката, но и журито в лицето на Таня Величкова - вокален педагог в Национално музикално училище „Л.Пипков“, София, народна певица, председател на журито, и членове: Дима Александров – хореограф на „Шарена Гайда“ - Варна и Ансамбъл „Добруджа“ – Добрич и Галин Георгиев – от Българската академия на науките.

Молебен за здраве и благоденствие на участниците, публиката, организаторите и града домакин, отслужи отец Василий. През целият ден морския град бе оживен от различни групи, облечени в традиционните български носии, запазили своята автентичност и предаван през годините от поколение на поколение. На сцената се извисяваха на български език народни песни аплодирани от публиката. Малки и големи изпълнители, малки и големи фолклорни групи разказваха от сцената на събора своите истории и памет, характерните народни български танци и носии.
Тържественото откриване на ХVІІІ общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“, бе открит от Елена Балтаджиева – кмет на община Каварна. Тя развълнувано каза: „ Добре дошли на родна земя! Днес и утре Каварна се превръща във фолклорна столица на вековната народна песен, която продължава да пуска корени в различните страни по света. Традициите и народните обичаи, пъргавите несравними български фолклорни танци, народните инструменти и въздействащите национални носии, ни изпълват с радост, че където и да сме – ние сме българи! Българи, които знаят своя род и родина. Драги потомци, дошли от Молдова, Украйна и страната ни, пожелавам ви заряд и вдъхновение на сцената на Каварна. Носете и завинаги България в сърцето си и бъдете родолюбиви потомци! На добър час на уникалния фолклорен форум „ С България в сърцето“!
С овации бяха посрещнати и думите на Илия Луков за любовта на българите, запазили през вековете старите български традиции и предавани днес, на сцената на събора ги виждаме и чуваме и сърцата ни се радват на този неповторим цветен и богат на изпълнители облечени в български национални носии.
Съборът „С България в сърцето“ няма конкурсен характер.
Всички изпълнители от вчерашния ден получиха грамоти и плакет за участие, връчени от журито. На вечерния Гала концерт се включиха известните народни певици Кичка Христова, Беатриса Александрова, Христина Ненкова, Наталия и Татиана Петкови. Късно вечерта завърши с продължително българско хоро на фона на изпълнителките от Гала вечерта.
c