Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Църквата чества Св. Талалей и Св. Лидия Филипянка

На 20 май църквата почита Св. Талалей и Св. Лидия Филипянка.

Свети мъченик Талалей се родил в Ливан. Бил лекар по професия. Смело изповядал християнската си вяра, заради което бил подложен на изтезания. Бог обаче пазел светия мъченик - невидима Божия сила променила умовете на палачите му Александър и Астерий и те също станали християни. Талалей бил хвърлен в морето, но не се удавил. Останал невредим, той бил даден на зверовете в цирка, но те кротко ближели нозете му и се умилквали около него Накрая бил посечен с меч в 284 г.

Лидия Филипянка е търговка на платове от I век, живееща в македонския град Филипи и посветена в християнството от апостол Павел. Лидия е почитана като светица и в Православната, и в Католическата църква, и е смятана за първата християнка в Европа. Лидия се споменава в XVI глава на „Деянията на апостолите“. В хода на второто си мисионерско пътешествие апостол Павел отплува от Троада с кораб и пристига в римската провинция Македония, като така за пръв път стъпва в Европа и съответно град Филипи е първият европейски град, в който е проповядвано християнството, а Лидия е първият покръстен европеец.

Според преданието Лидия става първата християнска дякониса във Филипи. На предполагаемото място на кръщение на Лидия — веднага извън северозападната порта на Филипи и на няколко метра от основите на римски мост над рекичката Зигактис, са построени параклис и църква „Света Лидия“.

Св. Лидия Филипянка не трябва да се бърка със Св. мъченица Лидия, пострадала през втори век при император Адриан.

c