Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Три са предложенията за Национална литературна награда "Дора Габе" в Добрич

Комисия и Общинският съвет в Добрич ще определят носителите на наградата и отличие, а церемонията ще е ден след празника на град Добрич

Община Добрич ще връчи националната литературна награда на името на Дора Габе на 26 септември от 18 часа в Огледална зала “Нели Божкова”, ден след празника на град Добрич. Наградата се връчва веднъж на всеки 5 години от рождението на твореца, преводача, поетесата и общественик Дора Габе.

Предложени за наградата са три личности, като за тях общо има четири номинации. Това са Стефан Цанев, поет, номиниран от Издателство “Жанет 45” с управител Божана Апостолова. Надя Попова е поет, преводач и журналист, номинирана е два пъти от Съюза на българските писатели с председател Боян Ангелов и от Славянската литературна и артистична академия с председател Елка Няголова. Янислав Янков е поет и писател, номиниран от Националното общество за литература и изкуства “Формула 6” с председател проф. Сава Василев.

Предложените за отличие са в две категории – за популяризиране на творчеството на Дора Габе и за превод. Няма постъпили номинации за превод, за популяризирането има отново три постъпили предложения. Това са издателство “Български писател” по предложение на Славянската литературна и артистична академия, Марина Константинова, поетеса, номинирана от Сашо Серафимов за романа за живота на Дора Габе “Първата” и Катя Зографова, литературен критик, историк и дългогодишен директор на Националния исторически музей, номинирана от д-р Ваня Колева.

Комисията по излъчване на носител на наградата ще заседава на 9 септември, председател е зам.-кметът по хуманитарни дейности в Община град Добрич д-р Емилия Баева, членове са носителят на предната награда Камелия Кондова, председателят на Комисията по култура и вероизповедания в Общински съвет Добрич Боян Саркизов, председателят на Комисията по наука и образование Невена Люцканова, един представител на двете комисии Камелия Койчева, Драгомил Георгиев от съюза на писателите в Добрич и Дияна Борисова от Общината.

На 19 септември Общинският съвет в Добрич ще реши, кой ще е носител на наградата, на 26 септември ще бъде връчена наградата от проф. Невена Николчина, университетски преподавател и автор на теоретични изследвания, стихове и разкази.

По повод наградата и годишнината от рождението на Дора Габе общината организира още една серия от събития, като те ще се провеждат от 18 часа в Огледална залата на датите 3 октомври – “Пен център” с дългогодишен председател именно Дора Габе, създаден през далечната 1926 година, 10 октомври – Гостуване на Здравка Евтимова, писател с издадени разкази в 32 страни, от 16 до 19 октомври – Поетически пленер с поетите Силвия Чолева, Мирела Иванова, Петранка Божкова, Петър Чуков, Иван Христов и Сашо Серафимов.

Тази година се навършват 135 години от рождението на Габе, по този повод в Добрич бяха реализирани много събития, организирани от Общината, Регионалната библиотека, Художествената галерия, Историческия музей, Младежкия център, Детска градина “Дора Габе”, държавни институции и граждански сдружения.

c