Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

Тръгва дело за брутално убийство на 20-годишна жена след системен побой от любимия й

Младата жена е поредната жертва на домашно насилие у нас

Окръжният съд в Добрич проведе разпоредително заседание по дело срещу 30-годишния А.Г. мъж, обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда на 20-годишна жена от Добрич, с която живеел на семейни начала. За престъплението Наказателният кодекс предвижда затвор от две до осем години.

Производството ще премине по общия ред – с призоваване на всички свидетели и вещи лица. Съдебният състав прецени, че са налице основания за разглеждане на делото при закрити врата, за да се предотврати разгласяване на факти от интимния живот на пострадалата и подсъдимия.

Трима родственици на починалата са конституирани като частни обвинители и граждански ищци в процеса. Допуснати за съвместно разглеждане в наказателното производство са предявените от тях граждански искове - всеки в размер на 100 000 лева.

Следващите заседания са насрочени за 29 януари и 5 февруари 2024 г.

Обвиняемият и жертвата, която била негова съседка, се запознали в началото на 2019 година и заживели на семейни начала в дома му през март. Не след дълго нейни близки започнали да наблюдават промени в поведението ѝ и следи от физическо насилие, но тя отричала да има проблеми. 

През лятото на 2020 г. младата жена изглеждала значително отслабнала, дори немощна, и винаги носела дрехи с дълъг ръкав. Често имало синини по тялото ѝ, за които тя давала различни обяснения. През юли баба ѝ подала сигнал в Областната дирекция на МВР в Добрич, но пред служителите на реда жертвата обяснила, че обича обвиняемия, и отрекла да е жертва на насилие.

На 6 август същата година той подал сигнал на телефон 112, че приятелката му не се чувства добре и след няколко изпити приспивателни не се събужда. На място екип на Центъра за спешна медицинска помощ установил, че жената е починала. Уведомени били органите на реда.

От назначената съдебномедицинска експертиза става ясно, че причина за смъртта е коремна травма. По тялото на жертвата са установени множество травми, получени от удари с ръце или предмети в различни периоди преди леталния изход.

Обясненията на обвиняемия за произхода на нараняванията са опровергани от заключенията на вещи лица. Събраните по време на разследването доказателства категорично сочат, че той е причинил по непредпазливост смъртта на младата жена, нанасяйки ѝ умишлено средна телесна повреда.

Мъжът вече е осъждан.

 

c