Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

СУ „Св.св. Кирил и Методий“ Добрич се включи в инициативата „Ден на европейските автори“

За първа година Европейската комисия, с подкрепата на Националните агенции в страните членки на Европейския съюз, обяви стартирането на „Ден на европейските автори“. Това е инициатива на еврокомисаря Мария Габриел, която цели да насърчи четенето сред младото поколение, разкривайки пред учениците богатството на европейската литература. През този ден автори и ученици в цяла Европа ще четат откъси от европейски книги.

Официалният старт на литературния празник бе даден на конференция в София от комисар Габриел и българския писател Георги Бърдаров, носител на Европейската награда за литература за 2021 г.

В тази инициатива се включи и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - гр. Добрич, които поканиха автори, известни личности, представители на книгоиздателския сектор, общественици и хора на изкуството, да прочетат откъси от любими свои книги на учениците от началния курс, в рамките на един учебен час. Всеки от гостите трябваше да подготви откъс от книга, написана от европейски автор, която да прочете на децата. Целта е да се насърчи четенето, да се провокира интереса и да се помогне на учениците да открият европейската литература и богатството на нейното културно многообразие. 

Идеята на инициативата „Денят на европейските автори“ е тя да се превърне в ежегодно събитие, което да се провежда във всички държави членки, събирайки представители на книжния сектор и на образованието за популяризиране на европейската литература в средните училища.

c