Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Старши треньорът на Грузия Вили Саньол е на мнение, че Хвича Кварацхелия трябва да блесне на Евро 2024, за да си осигури трансфер в голям клуб

Звездата на Грузия Хвича Кварахелия трябва да се отличи с някои "хипнотизиращи изпълнения" за дебютантите на Евро 2024, ако иска да осъществи мечтания си трансфер в голям европейски клуб, каза старши треньорът на тима Вили Саньол.
Спекулациите за трансфер не спират около името на плеймейкъра на Наполи, след като баща му каза, че той би искал да напусне. Италианците, които спечелиха Серия А с грузинеца преди два сезона, твърдят, че той има действащ договор.
"Ако изиграе добро Европейско първенство, бъдещето му може да е още по-добро. Ако бях на негово място, щях да се съсредоточа върху това, което правя на терена", каза бившият защитник на Франция Саньол на пресконференция.
Треньорът не смята, че този проблем ще разсее Кварацхелия преди първия мач на Грузия на Европейското първенство срещу Турция във вторник в Дортмунд.
"Това е личен проблем. Но от началото на лагера на отбора аз виждам, че той се усмихва, има голяма мотивация. Не мисля, че е бил повлиян много от нещата, за които хората говорят", каза Саньол за 23-годишния национал.
Селекционерът има желание да започне истинския футбол след месеци на вълнуващо очакване за Грузия за първото им участие на голям турнир при мъжете.
"Очакването трябва да приключи в определен момент и трябва да се съсредоточим отново. Говорим за това от началото на лагера. Сега играчите са готови да участват на Европейското първенство и мога да кажа, че са дисциплинирани и психически подготвени", добави той.
Саньол е сигурен, че Грузия е готова да продължи след трескавите празненства по повод класирането за първия си голям турнир, за да покаже, че може да играе качествен футбол, когато излезе срещу Турция при дебюта си на Евро 2024.
Тимът победи Гърция през март, за да си осигури място на турнира в Германия, което предизвика бурни партита в цяла Грузия, а капитанът Гурам Кашия каза, че едва не е припаднал от щастие.
Грузинците обаче са изправени пред тежко изпитание в група F, започвайки със силния тим на Турция, и Саньол предупреди, че отборът трябва да преодолее еуфорията от класирането след три десетилетия опити, ако не иска да претърпи "грубо събуждане" в Дортмунд.
"За някои от играчите след плейофа през март им беше малко трудно да се върнат към ежедневието, защото все още имаха много емоции. Трябва да оставим тези страхотни чувства, които изпитвахме вечерта, в която се класирахме, защото все още да празнуваме този момент не е правилно. За нас не е време за парти или празник. Искаме да покажем, че заслужаваме да сме тук", добави французинът.
Капитанът на тима Гурам Кашия каза, че той и неговите съотборници са добре запознати с пламенната подкрепа на феновете на Грузия, не на последно място, след като един от тях е изминал 4000 километра, за да донесе националното знаме до тяхната тренировъчна база.
"Някои от моите приятели пожертваха месечните си доходи и заплатата си, за да платят билетите и да дойдат на този мач. Грузинските фенове обичат футбола и много ценят тази игра. Чакахме да играем в голям турнир от 30 години и това се случва сега", коментира той. 

c