Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Синята зона в Балчик се възобновява от 1 април

От 1 април до 30 септември, в часовия диапазон 09.00 ч. – 20.00 ч., се възобновява режимът на платено почасово паркиране в центъра и крайбрежието на Балчик, гласи общинска наредба. Заплащането става чрез изпращане на смс на номер, посочен в пътен знак - информационна табела (за българските оператори); чрез мобилно приложение;сканиране на QR код; както и чрез разплащателните устройства.

Следващата седмица започва подготовката на табели и техника, за които са били наложени консервационни мероприятия за времето, в което синята зона не действа (октомври – март).

На сесия на 28 март се очаква решение на Общински съвет за отпускане на временен безлихвен заем от 50 хиляди лева на общинското дружество - оператор (Кибела 2014” ЕАД). "С наближаване началото на работния период се налага извършването на множество мероприятия и довеждане на пълна готовност за работа" – се казва в докладната на изпълнителния директор Йордан Йорданов. Той уточни, че миналогодишният заем е върнат на местната хазна в края на сезона. Новият кредит е с искане за възстановяване до края на тази година.

Припомняме обхвата на зоната за платено паркиране в Балчик: паркингите на площадите Рибарски и Морска гара, улица „Приморска“, „Генерал Заимов", централните улици „Любен Каравелов“, „Иван Вазов“, ул."Константин Кисимов", части от ул. „Пейо Яворов" (от кръстовище с ул."Константин Кисимов" и до ул. „Приморска") от алея „Ехо“ (от ул. "Приморска" до ул. "Димитър Желев").

Режимът за платено почасово паркиране за паркинг „МБАЛ" е валиден за цялата година при безплатен първоначален престой до 2 часа, пише в общинската наредба, но тези текстове все още не са спазени заради технически подробности. Решението ще бъде изпълнено, уточни още изпълнителният директор.

Цените: за един час престой е 2 лева, за денонощие – 10 лева с ДДС, като стойността на СМС се таксува отделно според тарифния план към съответния оператор. Освобождават се от такса в платената зоната (но без паркингите с бариери) електрическите превозни средства, обясни още Йордан Йорданов.

Служебният абонамент е за месец 150 лева, а за шестмесечие – 750 лева. Локалното паркиране на жители в зоната е за първи автомобил 30 лева за година и 60 лева за втори.  Санкцията за прилагане и отстраняване на техническо средство за принудително задържане тип „скоба" е 20 лв., заедно с дължимата сума за всеки час за почасово платено паркиране до момента на освобождаването или до края на работното време на съответната зона. Това е единствената такса, която се заплаща на работниците на дружество и за нея на санкционираните се издава касов бон, уточни Йорданов в отговор на запитване.

Източник: Радио Варна

c