Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Ще има празнично шествие Добрич на 24 май, тръгва от паметника на Светите братя

Празнично шествие на  24 май ще има. То ще тръгне в 10 часа от паметник на Св. св. Кирил и Методий. Това става ясно от програмата за честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, разпространена от Община град Добрич.

Припомняме, че от писмо на заместник-кмета д-р Емилия Баева от 27 април до директорите на училища в Добрич става ясно, че празнично шествие няма да има, а на пл. „Свобода“ ще се извърши само предаване и приемане на знамената и ще бъдат връчени отличията за принос в образованието. Това предизвика обществено недоволство. В профила си във Фейсбук кметът Йордан Йорданов написа: „Никога не е стояла на дневен ред възможността да не празнуваме в Добрич един от най-светлите български празници. Шествие за 24 май ще има. Ще спазим традицията и тази година. Заради ремонта на центъра обмисляхме да направим само тържество пред паметника на Свети Свети Кирил и Методий с тържественото предаване на знамената и награждаване на отличените учители. Този вариант бе подготвен, ако ремонтът беше стартирал около 20 май“.

Честванията за 24 май в Добрич ще започнат в 09.45 ч. пред паметника на Св. св. Кирил и Методий с поднасяне на цветя. В 10.00 ч. ще бъде началото на  празничното шествие. В 11.30 ч. на площад „Свобода“ ще започне празничен концерт с участието на Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, помощник ръководител Данаила Петкова, ръководител на оркестъра Николай Иванов и Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с главен художествен ръководител Александър Александров и хореограф Юрий Митев.

В 12.00 ч. в Градския парк „Св. Георги” /пред музея/ ще започне празничният концерт на Български камерен оркестър – Добрич с гост-диригент Петър Тулешков.

От 11.00 ч. до 17.00 ч. в Художествената галерия ще бъде обявен Ден на отворени врати.

От 09.00 ч. до 13.00 ч. и от 14.00 ч. до 18.00 ч. в обектите на Регионалния исторически музей –  Музей в Градски парк „Св. Георги“, Етнографска къща, Дом-паметник „Йордан Йовков“, Археология, също ще има Ден на отворени врати.

През целия ден ще се поднасят цветя на паметника на Св. св. Кирил и Методий.

c