Четвъртък, 20 юни 2024

20.06.2024

Последвайте ни

Шабла чества 75 години лека атлетика в общината

„Шабла е имала, има и ще има спорт, благодарение на вас – тези, които сте днес в тази зала, благодарение на вашите деца, внуци и правнуци!“. Това бе част от поредната трогателна реч на Христо Жечев във връзка с шабленския спорт и по-конкретно, този път по повод честването на 75 години лека атлетика в общината.
Събитието се състоя на 18 май, събота в спортната зала и събра десетки шабленци от различни поколения, „флиртували“ някога с „Царицата на спортовете“. Преди началото на церемонията, много спомени и вълнения предизвика изложбата от архивни снимки, която Христо Жечев успя да събере и представи. Малко след 10:00 часа мажоретките към ОДК приветстваха гостите и публиката. Последваха кратки встъпителни слова на д-р Йорданка Стоева – председател на общинския съвет и Мариян Жечев – кмет на община Шабла. След това, Христо Жечев в емоционална, но доста „стегната“ реч разказа за историята на леката атлетика. Церемонията продължи с награждаването на най-заслужилите през годините. С енциклопедична точност и само по памет, кметът представи с по няколко изречения всеки един от отличените – кога е започнал, какво е спечелил и с какъв спорт е продължил да се занимава след закриване на секцията по лека атлетика към Ученическата спортна школа. Програмата завърши с демонстрация на 15 вида различни упражнения, практически приложими у дома.
„За мен организацията и провеждането на това честване бе мисия. Поканени бяха 192 души, от които дойдоха 90. Доста от тях не са известни на шабленци. Затова целта ми беше да информирам обществеността кои са и какво са постигнали. Също така, да се видят след толкова години. След като закриха атлетиката, направих анкета сред трениращите с какво искат да продължат, да се занимават и повечето избраха баскетбол. Трудно ми е да намеря думи, с които да благодаря на дамите и момичетата от баскетболния отбор за съдействието при демонстрацията на упражненията. За съжаление, децата не умеят да изпълняват елементарни упражнения, защото в
шабленското училище от години физкултура няма, а ръководството нехае. На финала искам да изразя лекото си огорчение, че хора, които живеят тук, не дойдоха на честването. Някои се обадиха с извинение за неотложен ангажимент. Аз ги разбирам и уважавам за това. Но други…“, сподели за „Изгрев“ главният виновник за събитието Христо Жечев.

c