Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Сградна инфраструктура в Добрич: Има ли застрашени сгради от земетресения

Скорошните земетресения в Турция и Сирия подчертаха значението на устойчивото на земетресения строителство. Един от основните проблеми с големите сгради по време на земетресенията беше, че целостта на долните етажи беше нарушена, споделя арх. Красимир Пампоров, председател на регионалната структура на КАБ в Добрич.

Стени, тераси и мазета бяха избити, оставяйки само тънки колони, които лесно се счупиха от падащата маса от горните етажи. На ум ми идва аналогията с тежък камък, поставен върху тънки пръчици. Когато стане земетресение, камъкът отгоре ще счупи клечките. Но ако в две съседни стени има стабилни опори, поставени под прав ъгъл, те предпазват цялата конструкция от огъване, тъй като има плътни вертикални елементи,” обяснява той.

Най-старите сгради в Добрич не са проектирани от инженери, но по това време сградите са били строени с по-дебели стени на долните етажи. Първите етажи са били 50-60 см, вторите по 40 см, а нагоре по 25 см. Това е проста схема от древни времена, обяснява арх. Пампоров. Отворите на прозорците са повече, но са по-тесни, което означава, че има повече плътни части в стените, отколкото дупки. Основният проблем при строителството на сгради е, когато не е направена добра основа. След това почвата се навлажнява и сградите се срутват.

Бившата сграда на "СДС" и старата жп гара в Добрич не са пряко застрашени от срутване, но отворите в покривите им могат да доведат до отслабване на конструктивната им устойчивост с времето, тъй като те ерозират с времето и могат да паднат за няколко години. Ярък пример за това е църквата в Карапелит, където дълги години е нямало покрив. Там се вижда как от едната страна стените са дебели един метър, но от влагата цялата стена е изронена до основата и ако това продължи, накрая стената ще се срути. Тогава екипът, в който е и арх. Пампоров успяват да спасят сградата навреме.

Въпреки че в първите години след 1989 г. е нямало нормативна уредба, сградите в Добрич са били много добре проектирани, споделя председателят на Камарата на архитектите. Те са конструирани така, че да издържат на земетресение от осма степен, а в Балчик - за девета степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Кармик.

Панелните блокове са най-издръжливи на земетресения, ако заварките им не са изгнили. Това се дължи на факта, че цялата сграда е изградена от устойчиви на земетресения опори. Панелите са изработени в заводски условия и са със супер качество, като единственото, което може да ги компрометира са заварките, “благодарение” на корозията, обяснява арх. Пампоров и допълва, че пълзящият и едроплощният кофраж също са устойчиви на земетресения, понеже там също има здрави стени, които някои наричат “земетръсни шайби”.

Шайбата на сградата представлява вертикална диафрагма, плосък, конструктивно твърд елемент, обикновено стена или част от стена, който не позволява сградата във вертикална посока да се счупи. Когато тези елементи са в края на сградата имат по-добра ефективност, при високите сгради са по-скоро в средата.

В Добрич има запазени сгради от началото на 20 век, които са реновирани и модернизирани, за да отговарят на съвременните стандарти на живот, като същевременно са запазили оригиналния си чар. Сгради като тези показват значението на опазването на архитектурното наследство на града, като същевременно се гарантира, че са безопасни и устойчиви на природни бедствия като земетресения.

За да се определи, дали има застрашени сгради в Добрич трябва да се направят обследвания и да се издадат технически паспорти, стига да не са фиктивни. Навсякъде, където се избиват стени в стари сгради, правят се нови входно-изходни точки и се усвояват тераси има риск. В тези случаи винаги трябва конструктивен проект и разрешение от компетентен орган. Също така трябва да има одобрение от двама конструктори, за да се започнат действия за строеж или събаряне.

В заключение, земетресението в Турция служи като напомняне за важността на изграждането на устойчиви на земетресения конструкции. В Добрич сградите са добре изчислени и конструирани, за да издържат на земетресения, но е важно да се гарантира, че по-старите сгради са добре поддържани и реновирани, за да се гарантира тяхната безопасност. Опазването на архитектурното наследство на един град, като същевременно се гарантира безопасността на неговите жители, е от решаващо значение за устойчивото развитие на всеки град.

Автор: Преслав Нейчев

c