Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Седмица на италианската култура предстои в Държавен културен институт „Двореца“ в Балчик

Седмица на италианската култура ще се проведе в Държавния културен институт „Културен център "Двореца" в Балчик. Тя се организира в сътрудничество с Посолството на Италия и Италианския културен институт в София, под патронажа на Министерството на културата. Тя ще се проведе от 20 до 30 юли.

На 21 юли от 17:30 часа в „Каменна зала" ще бъде открита изложбата "Светът на операта в картини" в присъствието на, посланика на Италия Н.П. Джузепина Дзарра, директора на Италианския културен институт в България Мария Мацца, консулския кореспондент Антонио Таркуинио и др. Концерт ще изнесат хор „Морски полъх“ Варна и Дуо Дженерейшън Гитар /класически китари/.

От 21:00 часа на Открита сцена на „Двореца“ ще е оперният гала концерт на Държавна опера Варна и гост солист Киара Таркуини – сопрано (Италия).

В Седмицата ще се включат Държавна опера Варна, Арт галерия Ларго – Варна, театър „Мария Канилия“ – Сулмона, Италия, Асоциация Корфиниум ОНЛУС и Наградите Aquila D'Oro International, античен дворец Роспилиози – Рим, музей „Борис Христов“.

Цикъла „Операта – музикалната живопис“, съдържащ поредица от многожанрови събития, провеждащи се в България и Италия. Творбите от изложбата "Светът на Операта в картини" ще се експонират художествените пространства на ДКИ КЦ „Двореца“ Балчик, Арт Галерия Ларго - Варна, залите на оперните театри във Варна и Сулмона (Италия), Античния Дворец Роспилиози – Рим, Музей „Борис Христов“ – София. Изложбите се откриват с концерти на солистите и оркестъра на Държавна Опера Варна с гост-солисти от Италия, създаващи моменти на общуване между публиката, изпълнителите, авторите и техните произведения. Връчването на Международните награди Aquila D'Oro International, тази година е под мотото „Културата – Фениксът на цивилизацията“ и се насочва към дейци на класическите изкуства с международен и непреходен принос.

Идеята да представят открити и неоткрити пресечни точки на операта с останалите жанрове на изкуството. Международните награди на Асоциация Корфиниум ОНЛУС - Aquila D'Oro International, със селектирани номинации за 2023 г. под мотото „Културата – Фениксът на цивилизацията“ добавят институционална признателност към есенциалната роля на класическите изкуства и техните представители в духовното развитие на обществото.

c