Четвъртък, 20 юни 2024

20.06.2024

Последвайте ни

Сдружението на общините в България излезе с декларация по повод задържането на кмета на Генерал Тошево

УС на НСОРБ изразява безпокойството и опасенията си от показната акция по задържане на действащ кмет без доказана вина

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) излезе с декларация по повод ареста на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров от Европейската прокуратура. Декларацията е публикувана на сайта на сдружението. 

В нея е посочено, че Управителния съвет (УС) на НСОРБ изразява безпокойството и опасенията си от показната акция по задържане на действащ кмет без доказана вина. 

„Подобни акции в навечерието на местните избори пораждат съмнения за политическо разчистване на опоненти и затова разчитаме на бързо и обективно произнасяне на компетентните органи. През изтичащия мандат и като член на Управителния съвет на НСОРБ, г-н Димитров винаги убедително и отговорно е спазвал принципите и е отстоявал интересите на местното самоуправление, защитавайки аргументирани позиции“, се посочва още в декларацията. 

От НСОРБ се позовават и на Европейската харта за местното самоуправление, по която България е страна. Според нея органите на местното самоуправление са една от главните основи на всяко демократично устройство и административният контрол над тях трябва да се упражнява при спазване на съотношението между обхвата на намесата на контролиращия орган и значението на интересите, които той се стреми да защити.

От сдружението на общините посочват още, че Управителният съвет на НСОРБ ще следи с внимание развоя на събитията и е в готовност да сигнализира Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа при евентуални нарушения на чл. 11 от Европейската харта за местното самоуправление относно правото на защита на местното самоуправление.

По искане на офиса на Службата на Европейския главен прокурор в София кметът на град Генерал Тошево Валентин Димитров бе арестуван в сряда. Според събраните доказателства длъжностни лица, участващи в изпълнението на проекта, включително кметът, са представили невярна информация за извършената работа по него, която освен това не е била завършена до крайния му срок.

Протест в защита на кмета се проведе вчера пред сградата на полицията в Добрич. Като според протестиращите Димитров е най-почтеният кмет, който общината е имала. 

На кмета на Генерал Тошево са повдигнати обвинения за представени неверни сведения пред сертифициращ орган и получаване на средства въз основа на тези сведения. Той бе освободен под гаранция в размер на 10 000 лева.

c