Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Милен Янков, адвокат на кмета на Ген. Тошево: Все още не сме запознати с никакви доказателства

„Ние към момента престъпление не съзираме, защото не сме запознати с никакви доказателства, освен с едно-единствено обвинение, което само по себе си не е доказателство“, каза пред Про Нюз Добрич Милен Янков, адвокат на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров.

Той беше арестуван около 17 часа в четвъртък по искане на Европейската прокуратура (EPPO) по разследване на измама със субсидии, включваща проект за повишаване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради. Става въпрос за безвъзмездна финансова помощ, получена от общината по проект за повишаване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз, в размер на 169 000 евро (около 330 000 лв.). Проектът е възложен на частен изпълнител.

Според доказателствата длъжностни лица, участващи в проекта, включително и кметът, са представили невярна информация относно изпълнението на СМР, които не са приключили в установения срок.

„Всеки може да се убеди с очите си, посещавайки град Генерал Тошево, има ли незавършено саниране на блокове. Аз доколкото зная, такива няма“, каза адвокат Янков.

Той обясни, че очакват Европейската прокуратура да ги призове, за да се запознаят с материалите по разследването, което не се е случило още.

Във връзка с издигнатата тази вечер официално кандидатура на Валентин Димитров за трети кметски мандат адвокатът коментира, че това, че има повдигнато обвинение не би следвало да пречи да изпълнява задълженията си като кмет, нито да участва в предизборната кампания.

Милен Янков каза, че все още обмислят дали да обжалват наложената мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лева.

c