Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Състави от цял свят завладяват сцената в Добрич втора вечер (ВИДЕО+СНИМКИ)

Концертна зала „Добрич“ бе сцена на магическо пътешествие из културите на два далечни народа. В рамките на втората фестивална вечер на „Фолклор без граници“, зрителите имаха удоволствието да се насладят на изпълненията на Младежката танцова трупа на Шанхайската театрална академия от Китай и ансамбъл „Уейуко Уехали“ от Източен Тимор.

Младежката танцова трупа на Шанхайската театрална академия е създадена през 2006 г. От самото си създаване и до сега, те реализират мащабни танцови спектакли и изнасят турнета в САЩ, Австралия, Сингапур, Япония и в др. страни по света. Професионализмът им е оценен с участие в големи национални събития като Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и Експо 2010 г. в Шанхай. Миналата година нашите съграждани се запознаха с традиционни песни и танци на четвъртата по големина държава Китай и останаха очаровани от изяществото на движенията на гостуващата трупа от столичната Пекинска танцова академия. В тазгодишното издание на „Фолклор без граници“, ансамбълът е от Шанхай – най – големия град в Китай. Древната култура и малко познатите традиционни танци бележат успеха на всеки спектакъл.

Ансамбъл „Уейуко Уехали“ е от столицата град Дили на Тимор - Леще/Източен Тимор с ръководител Кристовао Да Коста Рамос.  Създаден през 2015 г. и оттогава до сега представят пред света автентични танци и завладяващи ритми. Името на страната произлиза от думата „Тимур“, означаваща „изток“ на индонезийски и малайски. А „Леще“ означава „изток“ на португалски. Това е островна държава в Югоизточна Азия. Намира се на остров Тимор, част от Малайския архипелаг. Самият остров Тимор е разделен на Западен Тимор /Индонезия/ и Източен Тимор – Тимор Леще, от където са нашите гости. В тази малка островна държава живеят малайци - полинезийци, папуаси и китайци. Мирно съжителстват католици, мюсюлмани, протестанти, хиндуисти и будисти.

Програмата за 26.07.2024 г. (петък)

Концерт и закриване на Фестивала - 19.30 ч.

България, Добрич – Представителна Фолклорна Танцова Студия „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов

Мексико - Балет „Фолкорико дел Норте“

Коморски острови - Ансамбъл „Мбенингома – Комори“ 

c