Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Съкровищата на нос Калиакра от последните 20 години показва изложба в Каварна

С изложбата Община Каварна и Историческият музей отбелязват 20 години от възстановяването на археологическо проучване на нос Калиакра

С изложбата „Богатството на Калиакра“ Община Каварна и Историческият музей в града отбелязват 20 години от възстановяване на археологическото проучване на крепостта на нос Калиакра.

Гости на откриването й във фоайето на Община Каварна днес бяха областният управител Йорданка Костадинова, доц. д-р Бони Петрунова и екипът й, открили голяма част от артефактите в съкровищницата на Калиакра, директорът на РИМ в Добрич Добри Добрев и на музея в Балчик Радостина Енчева, 

Кметът на Общината Балтаджиева подчерта изключителната признателност и уважение на каварненци към делото на доц. д-р Бони Петрунова с присъждането на званието „Почетен гражданин“ на Каварна.

Изложбата е част от инициативата "Музеят идва при хората", която се поддържа вече четвърта година. Така археологически разкопки от нос Калиакра стават достояние на жители и гости и ги правят съпричастни на богатата историята на нос Калиакра.

През 2023 г. се навършват 20 години от възстановяването на разкопките при исторически нос Калиакра. "Тук показваме резултата, еманацията от 20 години работа на научния екип, работа на музейните работници, като това е само малка част от откритото. Останалата част от експозицията може да видите в Исторически музей Каварна", каза директорът на музея Пенко Георгиев.

Показани са емблематични археологични открития през годините като съкровищетоТатарска плячка“, пръстена на Георги, нефритена катарама и други артефакти.

 Ръководителят на разкопките доц. д-р. Бони Петрунова разказа, че за 20 години работа на нос Калиакра археологическият екип е събрал артефакти за цял един музей. Събрани са над 2800 предмета - всичките с висока експозиционна стойност.

"Знам, че всички сме загрижени, всеки мисли за бита си. Но тук зад мен има много красиви предмети, които показват един друг свят, в който мисля, че ще ви е любопитно и интересно да се гмурнете. Да го видите, да го съпреживеете така, както ние сме го съпреживели през тези години" - каза доц. Петрунова.

Доц. д-р. Петрунова, която е и директор на Националния исторически музей, заедно с ръководителя на музея в Каварна Пенко Георгиев, поканиха жители и гости на историческия град да разгледат находките от дългогодишната работа на археолозите, реставраторите и консерваторите.

c