Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

С моноспектакъл на Красимир Ранков откриват международния фестивал „Виа Понтика” в Балчик

Спектакълът, озаглавен "Старецът и морето" по произведението на Ърнест Хемингуей, ще бъде изпълнен от Красимир Ранков, който е председател на Сдружение "Виа Понтика – 2010". Този спектакъл съпътства началото на шестнадесетото издание на Международния фестивал "Виа Понтика". Първото събитие на фестивала ще се състои в залата на читалище "Паисий Хилендарски" в Балчик на 11 септември от 18:00 часа.

Творческият проект на Драматичен театър в Пловдив е очакван с особена емоция в Балчик, тъй като представянето на философските послания на класическата творба на Хемингуей беше възложено на актьор, обичан от мнозина, който е роден на брега на морето и има богат сценичен опит - Красимир Ранков.

Фестивалът "Виа Понтика" продължава седем дни и се характеризира като уникален форум, посветен на младостта, таланта и творческия диалог. Събитията включват изложби, концерти и театрални спектакли, които събират артисти и публика в Балчик и предоставят възможност за изживяване на уникални творчески проекти.

Сред другите театрални събития на фестивала се включват представления като "Лъжци по неволя" на Драматичен театър "Гео Милев" в Стара Загора с участието на Николай Урумов, "Пипи Дългото чорапче" на Държавен куклен театър във Варна и "Вълшебното магазинче" на Държавен куклен театър в Добрич.

Фестивалът включва и импровизационно ателие по актьорско майсторство с участието на студенти от Нов български университет "Аз и огледалото", което ще бъде ръководено от Николай Младенов.

Традиционно, фестивалът показва изложби на възпитаници на Националната художествена академия в София и Националния университет по изкуствата в Букурещ.

За почитателите на класическата музика се предвиждат уникални концерти, включително участието на Виена Дуо и Дуо "Колаж".

Освен това, фестивалът отделя специално внимание на киноизкуството, като предлага прожекции на филми, номинирани и отличени с международната награда за студентско късометражно кино CILECT PRIZE 2023 в Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ "Двореца".

Шестнадесетото издание на форума ще завърши на 17 септември с фолклорен спектакъл на ПФА "Добруджа".

Фестивалът "Виа Понтика" се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Община Балчик и със съдействието на множество партньори и организации, включително Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик, Туристически културно-информационен център "Мелницата", Университетски ботанически градини – СУ "Св. Климент Охридски", Плажен бар "Делано", ПИРИН – изворна вода, Световна асоциация на филмовите и телевизионните училища – CILECT, Национална художествена академия – София, Национален университет по изкуствата – Букурещ и Нов български университет.

c