Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

С концерт на ансамбъл „Българе“ ще започне XIII издание на фолклорния фестивал „Море от ритми“ в Балчик

С концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ на 21 септември – когато се навършват 83 години от освобождението на Балчик от румънска окупация, ще започне XIII Международен фолклорен фестивал „Море от ритми“, каза за Про Нюз Добрич неговият артистичен директор Галина Гавраилова.

Форумът в Белия град ще продължи до 24 септември, когато ще бъдат наградени победителите в разделите. В първия и последния ден ще има дефилета на участниците от пл. „Рибарски“ до мястото на събитието – пред сградата на Община Балчик.

Тази година майсторът-везбар Детелина Драганова ще направи ревю на автентични, възстановени и изработени от нея народни носии, каза още Галина Гавраилова. Отново са предвидени „Уличка на занаятите“, където посетителите могат да научат как се майсторят автентични за българския бит предмети, и ателиета, участниците в които ще изнесат галаконцерт на закриването на „Море от ритми“.

Организаторите на международния фестивал въвеждат две промени в регламента на тазгодишното 13-о издание. Вече не се допуска участие на едни и същи изпълнители или колективи в два или повече раздела, а съставите, които не желаят да се включат в конкурсната програма, могат да се изявят пред публика извън нея.

Известен е и съставът на журито. Председател отново е проф. д-р Даниела Дженева – декан на факултета „Музикален фолклор и хореография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Членове на журито остават проф. д-р Антон Андонов – завеждащ катедра „Хореография“ в АМТИИ, проф. д-р Николай Ников – фолклорист, етнолог и педагог, и д-р Данислав Кехайов – народен певец, фолклорист и директор на ансамбъл „Пирин“ в Благоевград в перода 2014 – 2020 г..

Заяви за участие се приемат до 20 август 2023 г., добави Гавраилова. По думите ѝ, до момента устно потвърждение са дали състави от Перник и Малко Търново, а официални заявки са получени от Габровско и по-близки области. Организаторите очакват колективи от Турция и Румъния.

Снимка: Александра Антонова, архив

c