Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

С изложби на ученици и учители приключват Чешките дни на културата в „Двореца“ в Балчик

Чешките дни на културата в Културен център „Двореца“ ще бъдат официално закрити на 7 юни 2024 г. от 17:00 ч. в Галерия „Тихото гнездо“. Приятелството на „Двореца“ с Чехия и нейната история и култура е дългогодишно, а през 2024 г. с особена гордост отбелязваме 10-годишния юбилей от творческото и институционално партньорство със Средното училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в гр. Валашске Мезиржичи. Заедно с тях, с подкрепата и участието на немалко български институции, от „Двореца“ са реализирали  няколко съвместни международни проекта в областта на представянето, съхраняването и популяризирането на културното наследство.

Тази година гостите на „Двореца“ в продължение на седмица се наслаждаваха на две изключителни изложби – на Чешки център – София с великолепния „разказ в картинки“ на Рената Фучикова, посветен на живота и делото на Антонин Дворжак, а също и интерактивните модулни кубове на Регионален исторически музей – Варна, един истински портал към виртуалния свят, представяща безценното просветителско дело на братя Шкорпил.

С пристигането на децата от Чешкото училище и на техните връстници от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна пространствата в „Двореца“ оживяха и се наситиха с жизнения дух и креативността на младите хора. 

Два дни те работеха заедно в творчески работилници, експериментирайки с различни художествени техники, и резултата от техния труд, както и от труда на техните преподаватели,  ще бъдат изложени на 7-ми юни в изложби, разположени в галериите „Тихото гнездо“ и „Тунела“.

c