Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

С изложба библиотеката в Добрич почита 75 години от рождението на Йордан Кръчмаров

На 24 юли 2023 година се навършват 75 години от рождението на Йордан Кръчмаров - един истински „Княз на духа“, както го нарича някога Георги Марковски. По повод годишнината, Регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич организира изложба на библиотечни документи, с която приканваме гражданите и гостите на града да си спомним за големия добруджански поет, оставил вълнуващо поетично творчество, оценявано като национално литературно явление, съобщават от сектор "Краезнание".

Експозицията представя всички поетични книги на Йордан Кръчмаров, издадени посмъртно; публикации за него в периодичния печат; изследвания на неговото творчество. Предоставяме на вниманието на посетителите био-библиографията „Йордан Кръчмаров /1948-1986/“; публикациите за него в „Антимовски хан“; каталога „Сол за живите“, издание на Художествена галерия – Добрич и Сдружение на писателите в Добрич, с картини на изявени художници,  вдъхновени от стиховете на Йордан Кръчмаров от книгата „Полюшвана от вятъра мишена“; камерната пиеса „Етюд за кибритена клечица“, написана през 1983 г. и публикувана за пръв път на страниците на „Антимовски хан“; стихове на много негови приятели с посвещение.

Изложбата може да бъде разгледана от 24 юли до 25 август 2023 г в централното фоайе на библиотеката.

Роден в с. Гурково на 24 юли 1948 г. , Йордан Кръчмаров учи в родното си село, Балчик и Добрич. Още преди 20-ата си годишнина прави първите си поетични опити. През 1968 г. служи като матрос във Варна. На 12 април същата година излиза и първата му публикация – поетичния цикъл „Реквием“ във в. „Димитровска вахта“. Отхвърля предложение за работа като военен журналист във Варна, поради внезапната кончина на баща му и става миньор в мина „Оброчище“, за да подпомогне финансово семейството си. През 1969 г. част от поемата му „Море“ е включена в сборника „Вечери в кубрика“. През юни 1970 г. по програма „Хоризонт“ на Радио София е излъчен неговия цикъл „Деветата вълна“.

Много пътува по добруджанското черноморско крайбрежие и има свои любими места за творчество и размисъл – нос Калиакра, Дуранкулашките езера, резервата „Яйлата“, Камен бряг. Пише стихове, поеми, разкази, публицистика и пътеписи, през 1979 г. поставя спектакъла „Зора“, работи върху сценарии за кино и телевизионни постановки, рисува.

През 70-те години сменя много професии и продължава да публикува в местния и централния литературен печат, в различни сборници. През 1979 г. заедно с други млади творци основава литературен клуб към Младежкия дом в Балчик, става член на литературната група „Класове“, а по-късно и член на Дружеството на писателите в Добрич. С голям успех преминават и много литературни четения във всички краища на България, в които участва. През 1986 г. издателство „Народна младеж“ издава поетичната антология „Общежитие“, в която той се включва с цял цикъл стихове „Цялото ми богатство“. По същото време получава предложение от издателство „Български писател“ за издаване на стихосбирка. Но на 16 май 1986 г., на връщане от среща с ученици от Хуманитарна гимназия в Добрич, е покосен от инфаркт.

През 2003 г. поета Владо Любенов прави документален филм „Йордан Кръчмаров – един забравен поет“ с участието на п Сашо Серафимов, Константин Младенов, Валентин Шалтев, Елка Няголова, Камелия Кондова.

През 2023 г. НЧ „Свобода – 1897 г.“ в родното му село Гурково обяви Първия национален конкурс за поезия „Сол за живите“ в памет на Йордан Кръчмаров, резултатите от който ще бъдат обявени на 24 юли - рождената дата на поета.

c