Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

С фолклора на Индия и Конго започна фестивалът „Фолклор без граници“ в Добрич

С дефиле на участниците от Индия и Република Конго, тръгващо от водната каскада в Градски парк „Свети Георги“ към сцената на Скейт парка, започна днес XXI Международен младежки фестивал „Фолклор без граници“ в Добрич.

Форума откри кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов. Той сподели, че идвайки към фестивала и знаейки какво ще види, а именно различните култури, различните танцови нрави и бит, си дава сметка, колко различни са всичките тези хора на сцената, които участват с такъв тип представяне, за да бъдат видяни на една сцена.

Хубаво за всички нас е да знаем, че може да бъдем различни, но трябва да намираме винаги това, което ни обединява, а тези три дни това е „Фолклор без граници, допълни кметът Йордан Йорданов.

На сцената се изявиха от Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ с ръководител и хореограф Александър Александров. Местните таланти представиха българския фолклорен танц с постановки от различните етнографски области на България – добруджанска, шопска, тракийска, северняшка, пиринска и родопска.

На сцената излязоха и представители на Световния културен форум на Индия (IWCF). Той води началото си от 2007 година и има за цел съхраняване и популяризиране на богатството и разнообразието на изкуството, културата и наследството на Индия чрез сценичните изкуства.

Културата на Република Конго представят от балет „Африка“, които живеят и творят в Мароко. Основателно африканският танц се смята за най – старата хореография в света. Неизменният ритъм е на различни по вид барабани и ударни инструменти, направени от тикви, различни кухини на дървени клони, опънати животински кожи и пр. Всеки един танц разказва история.

В следващите два дни жители и гости на Добрич ще могат да гледат изпълнения на Пекинската танцова школа в Народна република Китай, ансамбъл „Ахуна Охана“ от Хавайските острови и Колумбийската фолклорна културна фондация от град Сантяго де Кали.

На 26 юли, сряда, форума ще закрие Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов.

c