Понеделник, 04 декември 2023

04.12.2023

Последвайте ни

Руски Телеграм канал: Дронът край Тюленово е украински Довбуш Т10

Близкият до Министерството на отбраната на Русия военен Телеграм канал Рибар твърди, че дронът, който бе взривен край село Тюленово най-вероятно е украински "Довбуш Т10".

До момента официална информация от страна на българските власти няма.

Според Рибар въпросният безпилотен летателен апарат е бил използван срещу цели на територията на полуостров Крим, но е бил отклонен от средствата за радиоелектронна борба на руската армия и е паднал в морето, което го е отнесло до българския бряг.

Ето какво пише Телеграм каналът Рибар:

"Откриването на неидентифициран дрон на брега на Черно море близо до село Тюленово беше основната тема в българските медии днес. Към корпуса на безпилотния летателен апарат е била прикрепена и 82-милиметрова мина, чийто произход (по данни на българите) е неизвестен.
При разглеждане на формата на безпилотния летателен апарат, неговия фюзелаж и размах на крилата обаче може да се види прилика с украинския безпилотен летателен апарат "Довбуш Т10". Такива дронове, пълни с експлозиви, бяха използвани по време на ударите по Белгород.По всичко личи, че дронът е донесен до българския бряг от Крим. През последните седмици ВСУ започнаха да използват БЛА от различни типове за нападения на полуострова, а "Довбуш" най-вероятно е бил потиснат от оборудване на РЕБ по време на някой от набезите и е паднал във водата."

Междувременно министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира, че от гледна точка на министерството на отбраната са спазени всички протоколи.

"По един случай не може да съдим за тенденция. От гледна точка на МО са спазени всички протоколи, в извън работно време поддържаме готовност за реакция в рамките на 4 ч. Когато това стане през нощта, няма как някой да тръгне веднага, а на развиделяване. В 11 ч. този боеприпас бе унищожен и няма основания за притеснения на когото и да било", каза той преди заседанието на парламентарната комисия по отбрана.

Според него все още не е ясно откъде е дошъл дронът.

"Очевидно е паднал във водата, течението го е извлякло край брега. Може да се е случило преди часове или дни, по-важно бе да бъде унищожен този боеприпас. Може и 2 седмици да са минали" , каза още Тагарев.

Той допълни, че министерството не разполага с дрона, а със снимки и остатъци: "И по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход". 

От един случай не може да съдим за тенденция, посочи той и добави, че са спазени всички протоколи. По думите му няма никакво основание за притеснение.

Относно призивите за негова оставка министър Тагарев заяви, че средно по два или три пъти седмично му се иска оставката и в случая няма причина да му бъде искана.

Източник: OFFNews

c