Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Роден в Добрич и Почетен гражданин на Тервел подполковник Ради Радев е носител на „Златно перо“

Гвардейският оркестър задава тона на музикалната култура у нас, посочи подполковник Ради Радев, главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър

„Гвардейският оркестър задава тона на музикалната култура в България“, коментира пред bTV подполковник Ради Радев, носител на наградата „Златно перо“ тази година.

28-мата церемония “Златно перо” се проведе снощи в залата на Националния музикален театър „Ст. Македонски“. Отличията бяха  връчени от досегашни носители на престижната награда "Златно перо". 
Подполковник Ради Радев бе отличен като ръководител на Гвардейския представителен духов оркестър повече от 15 години, под чието ръководство и наред с церемониалните функции, оркестърът развива активна концертна дейност като изпълнява произведения от най-различни стилове както в България, така и в чужбина. 

Роден в Добрич, обявен за Почетен гражданин на Тервел, подполковник Радев определи своята мисия в създаването на мост за бъдещето за нашите деца.

“Това е единственият български оркестър, който е имал уникалният шанс да музицира пред публика от над 15 000 зрители. Това е единственият български оркестър, който е участвал на най-големият международен парад на военни оркестри с над 230 оркестъра от цял свят и гледан на живо от над 300 000 зрители. Това е признание за гвардейските музиканти“, посочи той.

„На национални празници и държавни мероприятия гвардейският оркестър изпълнява празнична музика, маршова музика, винаги е вдъхновявал духа на нашия народ. Има събрано съчетание от богати образи. В този оркестър са работили едни от най-големите капелмайстори в нашата история, ерудити композитори, които са оставили своя отпечатък в музикалната ни култура“, посочи Ради Радев.

c