Сряда, 19 юни 2024

19.06.2024

Последвайте ни

РИМ-Добрич гостува в Ст. Загора с уникалните възрожденски икони от Добруджа

Регионалният исторически музей в Добрич ще гостува в Музея на религиите в Стара Загора за Нощта на музеите с част от уникалната си колекция „Възрожденски икони от Добруджа”, съобщиха от РИМ. Гостуващата изложба е в града на липите по покана на РИМ – Стара Загора. Колекцията включва 209 творби, образци на възрожденската иконопис. Те са дело на майстори зографи, представители на известната Тревненска живописна школа.

Преобладават творбите на потомствените иконописци от родовете Захариевци и Витановци, които носят типичните белези на тази школа. Интересни и ценни са иконите на Захария Цанюв с ктиторски надписи, които дават допълнителна информация за възрожденската епоха в Добруджа. Други зографи, които не се числят към утвърдените школи, но чиито творби заемат съществено място в колекцията, са Недко Тодорович от Жеравна и Никола Василев от Шумен. Вероятно някои от иконите са рисувани от местни майстори. Ценно допълнение са царските двери и йерусалимиите.

Иконите в колекцията на РИМ – Добрич са събирани от православни храмове в над 20 населени места в Добричка област. Те са били в извънкултова употреба в момента на събирането им. Престояли са десетилетия в различни помещения на храмовете и при намирането им повечето са били с тежки повреди от времето. Възрожденските икони са върнати към нов живот от реставраторите на РИМ – Добрич през последните 3 десетилетия. Те съставляват постоянната експозиция на Отдел „История на българските земи XV-XIX век” на РИМ – Добрич в зала „Възраждане”. Иконите са под патримониума на Варненската и Великопреславска митрополия и са предоставени на РИМ – Добрич за съхранение, реставрация, изучаване и популяризиране. Те са статут на движими културни ценности, признати са за част от националното иконно богатство.

В Музея на религиите ще бъдат  експонирани 30-те най-впечатляващи експоната от колекцията. Сред тях са „Исус Христос Пантократор” от 17-и век, „Исус Христос на трон” /18-и век/, рядко срещаният сюжет „Обрезание Христово”, Рождество Христово” /19 век/ с отлично запазен околовръстен надпис, двойната икона Св. Георги и Св. Димитър” на Недко Тодорович. Сред гостуващите експонати са и царски двери /18 в./, надиконостасен кръст /19 в./ и йерусалимия от края на 19-ото столетие. 12 информационни табла разказват историята на възрожденската иконопис в Добруджа /Южна и Северна/, за процеса на реставрация и за храмовете, в които са открити иконите.

Гостуващата изложба ще остане в Стара Загора до 15 юли. Тя се реализира с благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

c