Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Режисьорът и актьор от Добрич Бюрхан Керим издава първия си роман

Режисьорът и актьор Бюрхан Керим от Добрич издава първия си роман "Лавандуловото момче“. "Един от първите ми спомени е как диктувам на леля някаква формула за магическа отвара, игра.  Уверявах я, че съм открил тайните съставки и тя непременно трябва да ги запише, за да не изчезнат. Сега си давам сметка, че просто съм измислял разказ за момче-откривател", разказва авторът. 

Според издателите от Musagena това е роман, чието око гледа в процепа, от който струи светлината на магичното, надделничното, метафизично живеене - вярваме безусловно в него, докато сме деца, но какво се случва с дръзналия да не се отказва от тази вяра и след това.

"Според мен романът сблъсква интуицията за необикновеност на живота в непрестанно очакване на чудо и настъпленията на реалността, в която екзистенциалните ценности са подложени на заличаване.  Обичаш силно някого, след това ставате непознати. Умират близки - сякаш никога не са съществували, а си ги измислил. Смъртта на спомените, старостта с нейните ограничения... Исках да напиша роман, в който да няма приключения, а основното действие да е съзерцанието, да се взираш през един далекоглед и да задаваш въпроси. И, в крайна сметка, какво ти остава от седмицата, когато дойде поредният скучен понеделник", казва Бюрхан Керим.

"Писането на Бюрхан е магично, нежно и дискретно. Когато попаднеш в неговия свят, не искаш да излизаш от него. И колкото повече четеш, толкова повече се чувстваш у дома, сливаш се с редовете и усещаш истинската поезия и красота на всяка написана дума. А те са навързани като лавандулови мъниста в една безкрайна нишка от притчи и послания", коментира писателят Георги Бърдаров.

"Театърът те дисциплинира да не графоманстваш, учи те да мислиш в живи конструкции, развива чувството за композиция, действие и изобщо целия инструментариум как една идея да се разгърне във време-пространството. И да ти е интересен най-вече човекът и това, което му се случва между живота и смъртта", казва още авторът на "Лавандуловото момче“.

Бюрхан Керим завършва актьорство за драматичен театър и режисура в сценичните изкуства, в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". През годините на следването посещава лекции по драматургия и прави първи опити за драматургично писане и сценични адаптации на белетристични текстове, част от които реализира в свои постановки. Носител е на наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" (2022). Дебютира като режисьор в "Сфумато" със спектакъла "Край на играта".

c