Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Реликви от Априлското въстание в Панагюрище гостуват в Добрич

Реликви от Априлската епопея ще представи в Добрич Историческият музей в Панагюрище. Светините от драматичния април на 1876 лето пристигат в града ни по инициатива на Регионалния исторически музей. Домакин на гостуващата изложба „Реликви от Априлската епопея 1876 Панагюрище” е отдел „История на българските земи ХV-XIX в.”. Експонатите са подредени в зала „Възраждане” в Художествената галерия. Изложбата ще гостува в Добрич до края на юни.  В продължение на повече от два месеца жители и гости на града ще могат да се докоснат до уникални експонати, превърнали се в реликви на националната ни памет, в символи на българската свобода.

Посетителите на изложбата ще могат да видят изработено от Райна Княгиня копие на главното въстаническо знаме на Четвърти революционен окръг .  Част от изложбата е и револверът на Райна Попгеоргиева. Още едно знаме намира място в експозицията – това на Банската чета. 

Изключително ценни са и трите въстанически кокарди, които ще бъдат показани в изложбата със златно, сребърно и бронзови лъвчета.

Сред над 80-те експонати, подбрани от музейните специалисти в Панагюрище са множество оръжия и лични вещи на участници в Априлското въстание, сред които Евангелието и пищова на поп Груйо Бански, пушката „Уинчестър” на Лука Ланджев и др. Уникални са и самоделните оръжия, изработени от самите въстанници – те онагледяват трудностите, които среща революционния комитет при въоръжаването , но същевременно и  стремежа на българина към свободата, готовността му да се противопостави с примитивни средства на отлично въоръжената османска имперска армия. В изложбата е показано и снаряжението, използвано от въстанниците - калъпи за леене на куршуми, паласки, фишеклъци, барутници, манерки и др.  Посетителите ще видят и кутия за пренасяне на революционната поща. За жестокото потушаване на въстанието свидетелства и списък на заграбеното имущество и стоки в Панагюрище.  Част от изложбата е и традиционно женско градско облекло, носено от дамите в Панагюрище през 70-те години на 19-ти век.

В експозицията със свои експонати се включва и Регионалния исторически музей в Добрич, както и РК „46-и пехотен Добрички полк”.  Местният военноисторически клуб ще представи облекло и снаряжение на османската редовна армия, башибозука и черкезите. Две пълноразмерни реплики на черешово топче и планинско оръдие, изработени в пълно съответствие с оригиналите от добричките реконструктори. Въоръжението на противника ще бъде представено с експонати от фонда на РИМ-Добрич.

Откриването на изложбата е от 18 ч. в зала „Възраждане” в Художествената галерия /входът откъм фонтана/. Възстановчици от РК „46-и пехотен Добрички полк” ще пресъздадат с жива картина избухването на Априлското въстание и  освещаването на главното въстаническо знаме.

c